Heeft terrorisme in West-Europa een historisch hoogtepunt bereikt?

© Reuters

Door de recente aanvallen in Brussel en Parijs, lijkt de dreiging van terreur dichterbij dan ooit. ‘Maar West-Europa blijft een van de veiligste plekken ter wereld.’

Dodelijke slachtoffers door terrorisme in West-Europa
Dodelijke slachtoffers door terrorisme in West-Europa © Washington Post/ Global Terrorism Database

Door de recente aanvallen in Brussel en Parijs, lijkt de dreiging van terreur dichterbij dan ooit. ‘Maar de bevolking vergeet deze aanvallen wel eens in een historisch perspectief te plaatsen’, stelt het Wereld Economisch Forum (WEF). ‘Cijfers tonen namelijk aan dat de laatste jaren niet de dodelijkste waren wat terreur betreft in (West-)Europa.’

Uit deze cijfers blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers door terrorisme tussen 1970 en 1990 hoger lag dan tussen 1990 en 2015. Zo werden in 1988 meer dan 425 gedood in een terroristische aanslag in West-Europa. In dat jaar ontplofte een bom aan boord van vlucht 103 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am. 270 mensen stierven toen het vliegtuig crashte boven het Schotse Lockerbie.

Tussen 2000 en 2015 daalde het aantal dodelijke terroristische misdaden. Gemiddeld kwamen er toen ‘slechts’ 50 personen om per jaar, een sterk contrast met de jaren 1970 tot 1990. Toen stierven er jaarlijks gemiddeld 150 mensen door terrorisme.

Madrid en Londen

Al zorgde het nieuwe millennium wel voor een keerpunt. In 2004 werd Madrid opgeschrikt door een aanslag met bommen op een trein waarbij 191 mensen stierven. Een jaar later ontplofte een bom in de metro van Londen, waarbij 52 personen om het leven kwamen. Noorwegen werd in 2011 getroffen door de lone-wolf Anders Breivik. Hij schoot op het eiland Utoya, waar de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij een zomerkamp hield, 77 mensen dood. En vorig jaar in Parijs lieten 130 mensen het leven.

Hoewel deze opsomming van cijfers erg confronterend is, benadrukt professor Internationale Veiligheid Adrian Gallagher (Universiteit van Leeds) dat ‘West-Europa op dit moment veiliger is dan decennia geleden en een van de veiligste delen ter wereld.’

Slachtoffers terrorime buiten West-Europa
Slachtoffers terrorime buiten West-Europa© Global Terrorism Database/The Huffington Post

De meeste slachtoffers van terrorisme vallen in het Midden-Oosten en Afrika. ‘Laten we niet vergeten dat blinde terreur wereldwijd zowel moslim (95 %) als niet-moslim (5 %) slachtoffers maakt’, benadrukt ook advocaat Abderrahim Lahlali in een opiniestuk op Knack.be.

The Huffinton Post tekende in samenwerking met Statista een grafiek uit, waaruit blijkt dat tussen 2001 en 2014 Irak het grootste aantal slachtoffers kende door aanvallen van terroristen. Meer dan 40.000 mensen werden in die periode gedood. Wereldwijd werden in diezelfde periode 100.000 mensen gedood door terrorisme, waarvan 420 in West-Europa.

Al is de dodental natuurlijk niet de enige factor om te bepalen hoe groot de dreiging van terreur is. ‘Terroristen gaan de laatste jaren ook anders te werk’, zegt Raffaello Pantucci (directeur van Instituut voor Internationale Veiligheidsstudies) aan het WEF. ‘Vandaag zien we een grote groep van zelfmoordterroristen. Zij zijn zelf bereid om te sterven tijdens de daad. Dat maakt het moeilijker om omstaanders te beschermen.’ (AVE)

Partner Content