Donald Trump moet zijn bondgenoten duidelijk maken aan welke kant hij staat.

Als Barack Obama vrijdag de deur van het Witte Huis achter zich dichttrekt, wordt hij opgevolgd door een man die moeilijk meer van hem kan verschillen. Naar wat die man wil doen met de macht die hij in handen krijgt, is het raden. Donald Trump toonde zich tijdens zijn campagne en ook als president-elect zo onvoorspelbaar en grillig dat de indruk bestaat dat we straks in een andere wereld wakker worden.

Voor zijn vertrek uit Brussel zei de nog door Obama benoemde VS-ambassadeur bij de Europese Unie, Anthony Gardner, dat het team van Donald Trump hem met betrekking tot Europa maar één vraag had gesteld: welk land stapt na het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie? Gardner schrok van het gebrek aan kennis en belangstelling. Dat komt, volgens hem, omdat Nigel Farage van de Britse brexitpartij UKIP de mensen van Trump een volstrekt karikaturaal beeld van de Unie heeft aangepraat. Het zal Marine Le Pen van het Franse Front National niet zijn die dat beeld van de EU als een manke organisatie bijstelt. Le Pen werd vorige week nog in de Trump Tower in New York gezien.

De voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer beschreef het aantreden van Donald Trump als das Ende des Westens. Fischer had daarmee de trans-Atlantische orde voor ogen, die midden vorige eeuw tot stand kwam en die in de loop van vier decennia Koude Oorlog een vaste vorm aannam. Trump noemde de Russische president Vladimir Poetin een slimme, echte leider. Hij juichte de brexit toe en hij zaaide twijfel over de toekomst van de NAVO. Hij wil ook niet noodzakelijk vasthouden aan de economische sancties die Moskou na de annexatie van de Krim werden opgelegd. Dat is andere taal dan die Obama sprak, toen hij Rusland in 2014 nog een speler noemde van nauwelijks meer dan regionaal belang. Een groter affront was moeilijk denkbaar.

Trump kreeg, zoals verwacht, prompt een invitatie van Poetin om na zijn eedaflegging aan te schuiven bij de gesprekken over Syrië in Kazachstan. Zo is het beeld gegroeid van Trump die zich met Poetin tegen veel oude vrienden van Amerika keert. Tegelijk vertelden zijn kandidaat-ministers James Mattis en Rex Tillerson van respectievelijk Defensie en Buitenlandse Zaken tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat vorige week over Rusland heel iets anders dan hun baas. Het is nodig dat Trump snel duidelijkheid schept over de weg die zijn regering wil volgen. Over de samenwerking met Poetin kan hij zich beter niet te veel illusies maken. Of die nu over pikante seksvideo’s van hem beschikt of niet.

Door HUBERT VAN HUMBEECK

Heeft Nigel Farage de mensen van Trump een volstrekt karikaturaal beeld van de Unie aangepraat?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content