Heeft koning Bhumibol echt zulke lange tenen?

© Reuters

Een voormalige Thaise redacteur en politieke activist krijgt een celstraf van 11 jaar voor het publiceren van laster over Koning Bhumibol Adulyadej. Heeft de koning erg lange tenen of is er meer aan de hand?

Politici misbruiken onduidelijke wet Toen Somyot Prueksakasemsuk nog redacteur was van een tijdschrift (gewijd aan oud-premier Thaksin Shinawatra) schreef hij een paar kritische artikels over een fictief personage dat naar de Thaise koning verwijst. In Thailand geldt echter sinds 1908 de wet tegen majesteitsschennis, die laster over de monarchie verbiedt.

Somyot werd in april 2011 gearresteerd en hij is nu veroordeeld tot 11 jaar cel. “De beschuldigde is een journalist die de plicht had om de feiten te controleren voor ze te publiceren. Hij wist dat de inhoud beledigend was voor de monarchie, maar publiceerde toch”, aldus een Thaise rechter aan het persbureau Reuters.

Charles Moré, redacteur van Africa Asia Confidential, zegt in het Noord-Amerikaanse magazine Vice dat de aanklachten die gelinkt zijn met majesteitsschennis, vaak weinig met de koning zelf te maken hebben. Koning Bhumipol bemoeit zich niet echt met anderen, voornamelijk vanwege zijn gelimiteerde macht. “Het gaat meer om politici die deze laagdrempelige, onduidelijke wet gebruiken om tegenstanders te ‘irriteren'”, aldus Moré.

Human Rights Watch beaamt dit. De organisatie stelt dat de veroordeling “meer over de sterke ondersteuning van Somyot voor de wijziging van de wet gaat dan over kritiek op de monarchie.”

Een doorn in het oog van de regering Waarom is Somyot Prueksakasemsuk een doorn in het oog van de regering? Toen in 2010 de wekenlange protesten in Bangkok plaatsvonden, was de activist sterk aanwezig. En net voor hij gearresteerd werd, was hij, toeval of niet, een petitie begonnen tegen de wet over majesteitsschennis.

De veroordeling wordt door internationale mensenrechtengroepen en de Europese Unie afgekeurd. De delegatie van de Europese Unie in Thailand zegt dat het vonnis het recht op vrijheid van meningsuiting ondermijnt. “Het beïnvloedt het beeld van Thailand als vrije en democratische samenleving”, aldus de delegatie.

Volgens het persbureau Reuters beloofde de huidige Thaise premier Yingluck Shinawatra tijdens haar verkiezingscampagne in 2011 om deze wet te wijzigen. Sinds ze verkozen is, is ze echter op haar belofte teruggekomen, wat verdeeldheid zaait bij haar aanhangers. In het verleden werden in Thailand ook al verschillende websites afgesloten die kritiek leverden op de koninklijke familie.

Semi-goddelijke vaderfiguur De 85-jarige koning wordt door velen in Thailand gezien als een verenigende, semi-goddelijke vaderfiguur. Quasi overal zie je afbeeldingen van het Thaise koningshuis en het Thaise volkslied klinkt elke ochtend en avond op de radio en tv.

Volgens de publieke Britse omroep BBC verwijzen mensen vaak naar zijn koninklijke dienstbaarheid aan de natie en zijn experimenten met landbouw en irrigatie. Daarnaast draait er natuurlijk ook een goed geoliede PR-machine die het imago van de monarchie beheert.

Maar de eerbied voor de koning lijkt ook in iets minder wereldse zaken geworteld te zijn. De Thaise bevolking verwijst namelijk vooral naar zijn juiste naleving van de boeddhistische ‘Dhamma’-beginselen. Het zouden niet alleen zijn praktische daden zijn, maar vooral zijn bescheidenheid, zijn zachtheid en zijn schijnbare onthechting van de wereld zijn die hem sieren, aldus de BBC. (CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content