Hectische laatste campagnedag in de VS

© Reuters

Barack Obama en Mitt Romney doorkruisten de Verenigde Staten aan een hels tempo. Minder dan 24 uur voor de stembureaus open zouden gaan, moesten de allerlaatste keizers overtuigd worden.

Mitt Romney was op de laatste campagnedag in Florida, Virginia, Ohio en New Hampshire, goed voor ongeveer 3100 kilometer. Barack Obama legde tussen Wisconsin, Ohio en Iowa 1850 kilometer af.

Op dinsdag, de verkiezingsdag zelf, voert Romney ook nog campagne in Ohio en Pennsylvania. Dat doen kandidaten gebruikelijk niet, al hield ook Barack Obama in 2008 nog meetings nadat de stembussen al open waren.

Dit jaar doet de president dat niet. Winnen of verliezen: aangezien Amerikaanse presidenten zich na hun mandaat traditioneel terugtrekken uit de politiek en hij over vier jaar sowieso niet herverkiesbaar zou zijn, was Obama’s toespraak in Des Moines (Iowa) zijn laatste campagne-evenment ooit.

Romney hoopt dan weer dat hij lang niet aan zijn laatste presidentiële wapenfeit toe is. “Wij zijn Amerikanen, wij kunnen alles aan”, zei hij in Florida. “Het enige dat tussen ons staat en de beste jaren die we ons ooit kunnen voorstellen, is een gebrek aan leiderschap. En dat is waarom we verkiezingen hebben.”

Springsteen

Veel nieuws viel op uit de ultieme speeches niet meer te rapen. Na maanden campagne, honderdduizenden kilometers, duizenden campagnespotjes, twee miljard dollar en drie debatten zijn zowat alle denkbare argumenten gemaakt. Obama zei op zijn laatste campagnedag dat hij verder wil vechten, Romney stelde dat het tijd is voor verandering – niks dat we nog niet uitvoerig gehoord hebben.

Terwijl Romney er te elfder ure zoveel mogelijk campagnehaltes uit perste, pakte Obama uit met celeberities. Hij liet zijn publiek opwarmen door rapper Jay-Z en rocklegende Bruce Springsteen.

Bruce Springsteen sloot op Obama’s aansturen zelfs vrede met Chris Christie, de Republikeinse gouverneur van zijn thuisstaat, New Jersey. Christie is een ongemeen grote fan van The Boss, maar die weigerde tot nog hardnekkig om met hem te praten. Op aandringen van de president maakte hij nu toch een vriendschappelijk praatje met de gouverneur.

Dat Christie daar meteen lyrisch over werd tegenover de pers, was meegenomen voor Obama, want het bracht subtiel de boodschap over dat hij tijdens orkaan Sandy eindelijk iets voor elkaar bracht wat hem tijdens vier jaar in Washington nauwelijks gelukt is: samenwerken met de andere partij.

Grondoffensief

Wat de kandidaten zelf doen, is echter minder van belang in de allerlaatste fase. “Ik ben nu een soort decorstuk”, zei Obama zondag in New Hamshpire. “Nu is het aan de vrijwilligers. Het is aan iemand die op een deur klopt. Het is aan iemand die een telefoontje doet. Het is aan iemand die met zijn ma of zijn pa praat, met zijn vrouw of met haar man, met zijn grootmoeder of grootvader.”

In een land zonder stemplicht komt het er vooral op aan om mensen naar de stembus te krijgen. Het ‘ground game’ heet dat. Romney’s troepen stellen dat het enthousiasme wat dat betreft aan hun kant zit: na vier jaar Obama zijn de Republikeinen buitengewoon gemotiveerd om het Witte Huis terug te winnen.

Daar tegenover staat de machine waaraan Obama al meer dan vier jaar bouwt. In de cruciale staat Ohio heeft Obama bijvoorbeeld 131 lokale kantoren, terwijl Romney er maar 40 heeft. Duizenden vrijwilligers zwermen uit vanuit honderden ‘staging locations’ die zich vaak in de huiskamers van campagnemilitanten bevinden.

Gigantische database

Die hele operatie is gebouwd op een gesofisticeerde database van miljoenen potentiële kiezers, die Obama is beginnen opbouwen tijdens de campagne van 2008. De informatie die daarin opgeslagen zit, komt van de telefoontjes en huisbezoeken, en zelfs van de informatie die mensen zonder het zelf weten achterlaten wanneer ze Obama’s website bezoeken.

Romney heeft een soortgelijke operatie. Die is echter een stuk bescheidener dan die van Obama. Geen wonder, want Romney heeft vier jaar achterstand bij het uitbouwen van zijn machine.

Wie aan het langste eind trekt wordt duidelijk binnen luttele uren, wanneer de uitslagen binnenrollen. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content