'Havik' Lindsey Graham stapt uit presidentsrace

21/12/15 om 22:45 - Bijgewerkt om 22:45

Senator Lindsey Graham stopt zijn campagne voor het presidentschap. Hij botst "op een muur" in de peilingen en de debatten, zegt hij.

'Havik' Lindsey Graham stapt uit presidentsrace

Lindsey Graham, zoon van een barman © REUTERS

Lindsey Graham, 59, profileerde zich als een havik op buitenlands gebied. Hij was de enige in het uitgebreide veld van nu nog 13 resterende Republikeinse kandidaten die pleitte voor het sturen van veel Amerikaanse grondtroepen naar Irak en Syrië: hij wou 10.000 soldaten inzetten per land. Hij werd hierin ondersteund door een andere havik en senator, John McCain.

Op andere terreinen was Graham binnen de Republikeinse partij relatief gematigd. Hij pleitte voor legalisering van illegaal in het land verblijvende migranten, en voor compromis inzake de begroting.

Graham deed het niet slecht in de debatten, waar zijn humor en zelfspot een verademing vormden, maar hij geraakte nooit weg uit de 'verliezerszone' - de zone rond 1 procent in de peilingen waarmee hij in het 'verliezersdebat' belandde, ver weg van het hoofdpodium. Als voorbeeld van zijn humor, in het recentste debat: de aanhangers van IS, zei hij, "zouden in de straten dansen omwille van de uitspraken van Donald Trump - maar ze geloven gewoon niet zo in dansen".

Anti-Trump

Zelfs in zijn eigen staat, South Carolina, deed Graham het slecht in de peilingen. In een gesprek met CNN had hij het over "een muur", zowel in de peilingen, in de debatten als in de financiering, waar hij niet door kwam.

Graham gaat al maanden in tegen Trump, die hij onder meer als "niet serieus", "een idioot" en "een steenezel" heeft omgeschreven. In het debat vorige week verontschuldigde hij zich bij moslims voor de voorstellen en uitspraken van The Donald.

Eerder maakte Trump zijn telefoonnummer bekend (om te bewijzen dat Graham ooit geld aan hem had gevraagd), waarna Graham op spectaculaire wijze de telefoon vernietigde.

Onze partners