Hassan Nasrallah mee op straat tegen anti-islamfilm in Libanon

17/09/12 om 21:03 - Bijgewerkt om 21:03

Het protest tegen 'Innocence of Muslims' houdt onverminderd aan.

Hassan Nasrallah mee op straat tegen anti-islamfilm in Libanon

© Reuters

In Libanon zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Onder hen ook Hassan Nasrallah, de leider van de sjiitische militante beweging Hezbollah.

Dat is enigszins verrassend, aangezien Nasrallah zich sinds de oorlog tussen Israël en de Hezbollah in 2006 nog nauwelijks in de openbaarheid vertoont, uit vrees voor een aanslag. Het was van eind 2011 geleden dat hij nog eens in het openbaar was verschenen. Zijn toespraken verspreidt hij meestal per video.

'Islam nooit zwaarder beledigd'

Daags na het bezoek van paus Benedictus XVI aan Libanon riepen de aanhangers van Hezbollah tijdens de manifestatie in de zuidelijke voorsteden van de hoofdstad Beiroet slogans als 'De Verenigde Staten zijn de grote satan' en 'Israël is de vijand van de islam'.

Nasrallah zei dat "de wereld niet begrijpt hoe groot de vernedering is die veroorzaakt werd door de grootste belediging ooit van de islam", doelend op de omstreden anti-islamfilm.

De Hezbollahleider zei tegen zijn aanhangers dat de film van het internet moet verdwijnen en nergens volledig mag vertoond worden. "De VS vrezen gevaarlijke repercussies als ze toelaten dat de volledige film verspreid wordt," dreigde Nasrallah.

Demonstraties

In de islamitische wereld blijft de amateurfilm de gemoederen onverminderd beroeren. Vandaag waren er opnieuw demonstraties in onder andere Afghanistan, Azerbeidzjan, Indonesië, India, Jemen, de Filipijnen en Pakistan, waar twee doden vielen.

De Amerikaanse regering heeft afstand genomen van 'Innocence of Muslims', die de profeet Mohammed belastert. De film werd in de Verenigde Staten met deelname van koptische christenen, die uit Egypte afkomstig zijn, gedraaid en verspreid. (AFP/BBC/KVDA)

Onze partners