Hariri na bijna drie weken terug in Libanon

21/11/17 om 22:29 - Bijgewerkt op 22/11/17 om 07:45

Bron: Belga

De Libanese premier Saad Hariri is dinsdagavond teruggekeerd naar Beiroet, bijna drie weken na zijn verrassende toespraak vanuit Saoedi-Arabië waarin hij zijn ontslag aankondigde. Bij aankomst legde hij geen verklaringen af.

Hariri na bijna drie weken terug in Libanon

Abdel Fattah al-Sisi (L) en Saad Hariri (R) © BELGA

Hariri zou morgen al het militair defile bijwonen naar aanleiding van de 74-jarige onafhankelijkheid van Libanon, samen met president Michel Aoun en andere leiders. Aoun heeft Hariri's ontslag nog niet aanvaard.

Enkele dagen na zijn aankondiging in Saoedi-Arabië trok Hariri achtereenvolgens naar Frankrijk, waar hij president Emmanuel Macron sprak, het Egyptische Cairo, waar hij een onderhoud had met president Abdul Fatah al-Sisi over de situatie in Libanon, en Cyprus, waar hij president Nicos Anastasiades ontmoette.

De onverwachte aankondiging eerder deze maand vanuit van het ontslag van Hariri, deed heel wat wenkbrauwen fronsen. Dat de soenniet dat deed vanuit Saoedi-Arabië, waarmee hij nauwe banden heeft, lokte hij speculaties uit dat de regionale macht hem tot die beslissing had gedwongen, om spanningen met de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah - dat mee aan de macht is in Libanon - te creëren. Saoedi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden. Harari ontkende dat.

Lees meer over:

Onze partners