Hariri blijft premier van Libanon, ‘politieke crisis is voorbij’

Michel Aoun en Saad Hariri © Belga Image

‘Er heerst een complete eensgezindheid’, zegt president Michel Aoun.

De Libanese president Michel Aoun acht de recente politieke crisis in zijn land als overwonnen. Premier Saad Hariri, die met de aankondiging van zijn ontslag begin deze maand de bezorgdheid over een nieuw conflict in de kwetsbare staat had aangewakkerd, blijft ‘uiteraard’ in functie, zegt het 82-jarige staatshoofd in de Italiaanse krant La Stampa van vandaag. ‘De crisis zal over enkele dagen definitief achter de rug zijn (…) We hebben net gesprekken achter de rug met alle politieke krachten binnen en buiten de regering. Er heerst een complete eensgezindheid’.

Saoedi-Arabië

Hariri had begin november onder tot dusver onopgehelderde omstandigheden vanuit Saoedi-Arabië zijn ontslag aangekondigd en daarmee de speculatie gevoed dat Riyad hem tot die beslissing had gedwongen. Aoun had zijn ontslag naast zich neergelegd.

Nadat Hariri vorige week naar Libanon terugkeerde, schortte hij zijn aftreden voorlopig op. De regeringsleider had te verstaan gegeven dat hij in functie wilde blijven indien de sjiitische Hezbollah-militie op zijn eisen zou ingaan en zich niet meer zou bemoeien met conflicten in andere Arabische landen.

Verdedigd

Aoun, een maronitisch christen die aanleunt bij Hezbollah, verdedigde de militie, die door Hariri en Saoedi-Arabië wordt beticht van onrust te stoken in de regio. ‘Voor de Libanezen is Hezbollah een verdedigende strijdkracht, geen terroristische partij’. Er zijn volgens hem geen bewijzen die de beschuldigingen van terreur tegen de militie zouden kunnen hard maken.

Partner Content