Haren wil schade verhalen op relschoppers na Facebookparty

21/09/12 om 23:14 - Bijgewerkt om 23:14

De Nederlandse gemeente Haren wil dat de relschoppers die tekeergingen, zelf opdraaien voor de schade die ze hebben veroorzaakt.

Haren roept burgers op hun schade te melden bij de gemeente en aangifte te doen bij de politie. Ook vraagt de gemeente mensen die foto's of filmpjes hebben waarop onruststokers herkenbaar in beeld zijn, die aan de politie over te dragen.

Slachtofferhulp
De gemeente heeft intussen ook Slachtofferhulp ingeschakeld voor bewoners die geschrokken zijn van de rellen. Er is een bijeenkomst waar burgers met medewerkers van Slachtofferhulp kunnen praten, hun ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen, zo staat eveneens op de website.

Voor Harense ondernemers heeft de gemeente een aparte bijeenkomst georganiseerd. Ook daar is Slachtofferhulp aanwezig, aldus de gemeente.

Een uit de hand gelopen Facebook-feestje ontaardde vrijdagavond in rellen en vandalisme. Onder meer auto's, fietsen, (winkel)ruiten en straatmeubilair moesten het ontgelden. Er vielen zo'n 30 gewonden. Het gaat vooral om jongeren die snij- en hoofdwonden en kneuzingen opliepen. In een enkel geval was er sprake van een botbreuk.

Ravage
De gemeente is inmiddels begonnen met het opruimen van de ravage. De straten liggen bezaaid met blikjes en ander afval. Winkeliers gingen al vroeg naar het centrum om de schade aan hun winkels vast te stellen.

Ruiten van etalages werden ingegooid en overal ligt glas. Een van de straten ligt bezaaid met supermarktartikelen zoals afwasmiddel en wasmiddel.

Alles begon met Merthe Weusthuis, een meisje van 15 uit Haren, vlakbij Groningen, dat haar verjaardag wilde vieren met een 'Sweet Sixteen'-feestje. Ze nodigde daarvoor uit op Facebook, maar vergaat de invitatie privé te maken.

Gevolg: de uitnodiging ging viraal en meer dan 25.000 mensen tekenden in. Meteen was Project X Haren geboren: een sociale-mediahype om zoveel mogelijk mensen naar Haren te krijgen. Met succes: vrijdag, op de avond van het aangekondigde feestje, doken daar naar schatting 30.000 mensen op.

Veelal ging het om jongeren die al voor ze aankwamen aardig beschonken waren. "We merken dat de sfeer omslaat", liet de burgemeester weten op Twitter. "Het is niet leuk in Haren.

Bierkratten
Die waarschuwing belette niet dat er steeds meer jongeren bleven opdagen. Sommigen hadden bierkratten bij zich, anderen hadden hele geluidsinstallaties meegebracht.

Tot dat alles was opgeroepen via Twitter, Facebook en video's op YouTube. Op één video is zelf te zien hoe jongelui een reusachtig, professioneel ogend spandoek ontrollen aan de zijwand van een flatgebouw.

Schuurtjes slopen

Het meisje Merthe en haar familie waren niet in Haren op het moment. Zij waren hun huis uit gevlucht. Wel aanwezig was de Mobiele Eenheid (ME), de Nederlandse oproerpolitie.

Die kreeg het algauw aan de stok met de jongeren, die over de daken van huizen en auto's liepen, brandjes stookten, buurtbewoners lastigvielen en verkeersborden en schuurtjes sloopten.

De ME liet versterkingen aanrukken en chargeerde. De feestvierders bekogelden de politie met stenen, flesjes en andere projectielen. Er werden arrestaties uitgevoerd, maar hoeveel is nog niet bekend.

Ambulance aangevallen

De treinen moesten stapvoets door het drukke station van Haren rijden. Omdat er zoveel mensen tegelijkertijd waren opgedoken, raakten de gsm-netwerken overbelast. Snelwegafritten nabij de gemeente werden afgezet. Ook een livestream van het gebeuren op YouTube raakte overbelast.

Bewoners stelden zich in hun voortuinen op gewapend met hockeysticks om de jongeren op afstand te houden. Winkelruiten werden gebroken. Volgens de laatste Twitterberichten van ooggetuigen werd zelfs een ambulance aangevallen.

Arrestaties

Om ongeveer één uur 's nachts was de rust teruggekeerd in Haren, zij het dat de straten van de gemeente een puinhoop waren. Enkele tientallen mensen werden aangehouden. Er waren ook verscheidene gewonden, waaronder minstens één politieagent. De politie hoopt de relschoppers te kunnen identificeren met videobeelden. (TV/TE)


Onze partners