Hamasleider Khaled Meshaal voor het eerst sinds 1999 in Jordanië

29/01/12 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:06

Khaled Meshaal, de politieke leider van de Palestijnse radicale Hamas-groepering, is in de Jordaanse hoofdstad Amman aangekomen voor een officieel bezoek. Meshaal werd in 1999 het land uitgezet en verblijft sindsdien in Syrië.

Hamasleider Khaled Meshaal voor het eerst sinds 1999 in Jordanië

© Reuters

Meshaal, vergezeld door de Qatarese kroonprins Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani die het bezoek mogelijk maakte, zal in Jordanië worden ontvangen door koning Abdullah II.

"Historisch" Het bezoek van Meshaal wordt beschouwd als een keerpunt in de moeilijke relatie tussen Amman en Hamas, meldt AFP.

De Jordaanse oppositiegroepering Moslimbroederschap, waarvan Hamas de Palestijnse variant is, noemt het bezoek van Meshaal alvast "historisch". De woordvoerder van Hamas zei aan AFP dat het bezoek van Meshaal bedoeld is om "de politieke samenwerking en de relaties met Amman te verbeteren en de mogelijkheid te bestuderen om een kantoor van Hamas in Amman te openen". Meshaal en andere Hamasleiders zouden een nieuwe verblijfplaats zoeken wegens het geweld in Syrië.

De woordvoerder van de Jordaanse regering ontkent echter dat het openen van een Hamas-kantoor in Amman op de agenda van het bezoek staat.

Jordanië wil alvast niet de indruk wekken dat een normalisatie van de banden met Hamas de erkenning van de Palestijnse Autoriteit zou beïnvloeden, en wil ook de goede relaties met Israël behouden. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners