Hamas weigert verlenging staakt-het-vuren

Gaza © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Palestijnse militantenbeweging Hamas heeft een verlenging van het 72 uur lange staakt-het-vuren geweigerd. Nog voor het einde van de wapenstilstans vrijdagochtend, vuurden militanten raketten op Israël af.

De militanten van Hamas weigeren het staakt-het-vuren in de Gazastrook voort te zetten. De Palestijnse beweging zegt dat Israël niet inging op zijn eisen. Een belangrijke vraag van Hamas was de heropening van de haven in Gaza voor schepen.

‘Klaar voor lange oorlog’

Vanuit Gaza werden twee raketten naar het zuiden van Israël gevuurd, nog drie uur voordat de drie dagen lange wapenstilstand ten einde liep. Dat heeft het Israëlische leger (IDF) gemeld. Het leger beschuldigde ’terroristen’ van de schending van het bestand. Bij de aanval vielen geen gewonden.

Een woordvoerder van de militaire vleugel van Hamas had de Palestijnse onderhandelaars in Caïro al opgeroepen om elke verlenging van het staakt-het-vuren te weigeren, tenzij de eisen op lange termijn werden overwogen. In het Egyptische Caïro voeren Palestijnse en Israëlische onderhandelaars indirecte gesprekken. De woordvoerder zei nog dat zijn beweging klaar is voor ‘een lange oorlog’, zo schrijft de Britse omroep BBC.

Israëlische vertegenwoordigers hadden – voor de schending ervan vanuit Gaza – gezegd het staakt-het-vuren te willen verlengen. Maar de afgevaardigde politieke leider van Hamas, Moussa Abu Marzouk zou gezegd hebben dat ‘er geen akkoord is’. Dat schrijft BBC. Volgens Hamas, dat Gaza controleert, lagen de standpunten van beide zijden te ver uit elkaar.

‘Bestand stabiliseren en verlengen’

Egyptische vertegenwoordigers, die het humanitair bestand van 72 uur hadden bemiddeld, hebben hard gewerkt om beide zijden tot een langetermijnovereenkomst te overhalen.

‘Het doel van Egypte is om het bestand te stabiliseren en te verlengen met een akkoord van beide zijden. Ook wil het land onderhandelingen starten om een permanent akkoord te bereiken over een wapenstilstand en over mildere grensrestricties’, zei een Egyptische vertegenwoordiger tegen het persagentschap Reuters.

Hamas houdt vast aan de eisen voor een opheffing van de blokkade van de Gazastrook en de vrijlating van gevangen bij het beëindigen van het Israëlische offensief.

De Israëli’s eisen dan weer de demilitarisering van Gaza. Iets wat volgens correspondent van de BBC in Caïro, Sally Nabil, met een overtuigde ‘nee’ ontvangen werd door alle Palestijnse facties.

Gilad Erdan, de Israëlische minister van Communicatie, waarschuwde dat het leger de operatie in de Gazastrook zou hervatten als het bestand geschonden zou worden.

Onderzoek Amnesty International

De hevige gevechten in de Gazastrook tussen het Israëlische leger en Palestijnse militanten, heeft in vier weken tijd meer dan 1.900 slachtoffers gemaakt. Volgens Palestijnse autoriteiten vielen minsten 1.875 doden in Gaza sinds de start van Operatie Protective Edge op 8 juli. Dat offensief moest het afvuren van raketten door militanten in Gaza stoppen en het netwerk van tunnels naar Israël vernietigen.

De Verenigde Naties menen dat 1.354 van de slachtoffers burgers waren, onder wie 415 kinderen en 214 vrouwen.

De Israëlische overheid zegt dat 64 soldaten gedood werden, maar dat ook twee Israëlische burgers en een Thaise arbeider omkwamen. Ook zouden er ongeveer 900 Palestijnse militanten zijn omgebracht in de strijd.

Op de laatste dag van het staakt-het-vuren riep de mensenrechtenorganisatie Amnesty International nog op tot een onderzoek naar wat volgens de organisatie overweldigend bewijs is dat Israëlische troepen moedwillig ziekenhuizen en hulpverleners in Gaza hebben aangevallen. De aanvallen hebben aan minstens zes artsen het leven gekost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content