Hamas waarschuwt: 'Luchthaven Tel Aviv niet langer veilig voor burgervliegtuigen'

21/08/14 om 07:44 - Bijgewerkt om 07:47

Abu Obeida, de woordvoerder van al-Qassam (de gewapende tak van Hamas) waarschuwt dat de Israëlische luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv niet langer veilig is voor burgervliegtuigen.

Hamas waarschuwt: 'Luchthaven Tel Aviv niet langer veilig voor burgervliegtuigen'

al-Qassam Brigade, gewapende tak van Hamas © Reuters

Nog voor het verstrijken van het tijdelijke staakt-het-vuren op dinsdagavond, barstte het geweld tussen Israël en Gaza opnieuw los. Israëlisch bommen doodden 19 Palestijnen, waarop Hamas fel reageerde tijdens een persconferentie: "We kunnen niet anders dan reageren op de Israëlische bombardementen, daarom maken we de luchthaven het doel van een aanval", klonk het.

Voor Hamas is de luchthaven van Tel Aviv een belangrijk symbolisch doelwit. Ben Gurion Airport staat namelijk bekend als Israëls poort naar de rest van de wereld. Aangezien Israël een vijandige relatie heeft met zijn Arabische buurlanden, is de luchthaven van essentieel belang om in contact te staan met andere (Westerse) landen.

Luchthaven Tel Aviv: poort naar wereld

Tot voor kort was de luchthaven van Tel Aviv steeds afgesloten van het conflict in de Gazastrook. Maar sinds half juli reiken de raketten van Hamas verder waardoor gemeenschappen in de buurt van Tel Aviv en Jeruzalem meer en meer deel uitmaken van de brandhaard. Hoewel het antiraketschild 'Iron Dome' zo goed als alle bommen tegenhoudt, moet er maar één bom ontsnappen om het ganse vliegverkeer van en naar Tel Aviv stil te leggen.

Eind juli werden reeds een heleboel internationale vluchten naar Tel Aviv geannuleerd, omdat de moderne stad toen gebukt ging onder beschietingen vanuit Gaza. De ontploffing van één projectiel vlakbij de luchthaven, een projectiel dat dus door de Iron Dome raakte, zorgde ervoor dat internationale luchtvaartmaatschappijen voorzorgsmaatregelen namen.

Psychologische oorlogsvoering

Op dit moment schrappen maatschappijen hun vluchten nog niet. Ook Brussels Airlines vliegt vandaag nog op Tel Aviv. Volgens woordvoerder Geert Sciot, is de dreiging om dit moment niet erg groot en gaat het voornamelijk om een "psychologische oorlogsvoering."

Naast de dreiging voor luchthavens, raadde Hamas Israëlische burgers aan om grote bijeenkomsten te vermijden, "want die kunnen een groot gevaar vormen. Ook in de bezette gebieden in het zuiden van Israël, aan de rand van Gaza, blijven burgers best in hun ondergrondse schuilplaatsen." (MA/AVE)

Lees meer over:

Onze partners