Hamas schiet tientallen raketten af op Israël dat 1.500 reservisten mobiliseerde

07/07/14 om 20:51 - Bijgewerkt om 21:24

De radicale organisatie Hamas heeft tientallen raketten afgevuurd op Israël. Het Israëlisch leger had eerder 1.500 reservisten gemobiliseerd in een voorbereiding op een 'grote confrontatie'.

Hamas schiet tientallen raketten af op Israël dat 1.500 reservisten mobiliseerde

Israëlische soldaten staan aan de Israëlische zijde van de Gazastrook. © BELGAIMAGE

De radicale Palestijnse beweging Hamas heeft tientallen raketten op Israëlische plaatsen afgevuurd. Voor het eerst sinds het begin van de jongste golf van geweld eiste de gewapende vleugel van Hamas de aanvallen op. Eerder had Israël al 1.500 reservisten gemobiliseerd als voorbereiding op een confrontatie.

Volgens de Israëlische televisie werden binnen het uur een zestigtal raketten afgevuurd. Er werden plaatsen in een straal van 40 kilometer van de Gazastrook aangevallen. Ook in de stad Rechovot ten zuiden van Tel Aviv loeiden maandagavond de alarmsirenes.

1.500 Israëlische reservisten gemobiliseerd

Het Israëlisch leger liet eerder weten zich voor te bereiden op een grote confrontatie met de in de Gazastrook heersende Hamasbeweging. Vijftienhonderd reservisten werden gemobiliseerd, zei militair woordvoerder Peter Lerner.

'We moeten ons op een verslechtering van de situatie voorbereiden', zei hij. 'Onze boodschap is dat we op elke ontwikkeling voorbereid zijn'. Hamas zou actief deelnemen aan de jongste aanvallen op Israël.

Over de dood van verschillende leden van Hamas in een tunnel in het zuiden van de Gazastrook zei Lerner dat de luchtmacht de ingang ervan had gebombardeerd. De Hamasleden werden gedood toen ze de schade wilden opmeten. Daarbij zijn explosieven in de tunnel geëxplodeerd.

Het is alweer even erg onrustig in de regio door de moord op drie Joodse jongens en de wraakmoord op een Palestijnse tiener.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners