Hamas plant 13 publieke terechtstellingen in Gaza – VN vragen moratorium

Hamas-aanhangers tijdens een recente anti-Israël-betoging in Gaza © REUTERS

De Palestijnse beweging Hamas plant een reeks publieke terechtstellingen in de Gazastrook. Afgevaardigden van Hamas keurden een overeenkomstige verordening goed. De Verenigde Naties (VN) hebben Hamas opgeroepen niet door te gaan met de executies.

Dat Hamas op eigen initiatief doodstraffen uitvoert, is tegen de heersende praktijk dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas moet instemmen met een doodvonnis. De procureur van Hamas, Ismail Jaber, zei dat in totaal 13 terdoodveroordeelden zullen geëxecuteerd worden. Ze zijn alle dertien veroordeeld wegens roofmoord, volgens Hamas-bronnen. De autoriteiten zeggen dat ze onder druk staan van de familieleden van de slachtoffers die de uitvoering van de straffen eisen.

De regering in de Westelijke Jordaanoever noemt de beslissing illegaal. Hamas is enkel een beweging en kan geen wetswijzigingen doorvoeren. Hamas had in 2007 met geweld de controle over de Gazastrook veroverd. Sindsdien zijn er veel officiële verzoeningen met de rivaliserende Fatah van Abbas geweest. Aangekondigde nieuwe verkiezingen in de Palestijnse gebieden werden echter nooit gehouden en de kloof tussen de beide grootste Palestijnse organisaties blijft dan ook bestaan.

Twee jaar geleden werden tijdens de Gazaoorlog voor het laatst verschillende Palestijnen terechtgesteld, die van collaboratie met Israël werden beschuldigd.

‘Tegen humanitair recht’

Niet alleen de Palestijnse president is tegen de beslissing tot executies gekant. Ook de VN zijn tegen. Eerst tekende de Hoog-Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Rupert Colville, veel voorbehoud aan.

Vervolgens sprak de speciale gezant voor het Midden-Oosten van de VN zich voor de Veiligheidsraad tegen de executies uit. “Ik dring er bij Hamas op aan de executies niet uit te voeren en ik vraag president Abbas om een moratorium in te stellen voor de toepassing van de doodstraf”, aldus Nickolay Mladenov. “De internationale wetten beperken de toepassing van de doodstraf tot de ergste misdrijven en na een rechtvaardig en eerlijk proces. Ik betwijfel dat de doodvonnissen die in Gaza werden uitgesproken aan deze voorwaarden voldoen”, zo voegde Mladenov eraan toe. Hij benadrukte ook dat het humanitair recht publieke terechtstellingen verbiedt.

Eichmann

Ook in Israël is er een discussie over de doodstraf gaande.

De aangeduide minister van Defensie Avigdor Lieberman wil de doodstraf invoeren voor terroristen, die mensen gedood hebben. Het voorstel gaat enkel op voor militaire rechtbanken, waarvoor praktisch enkel Palestijnen worden aangeklaagd.

Tot op vandaag geldt de doodstraf in Israël enkel voor nazi-misdadigers. Ze werd slechts een keer voltrokken, meer bepaald tegen Adolf Eichmann.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content