Hamas en Israël hebben akkoord over 'onbeperkt' staakt-het-vuren

26/08/14 om 16:25 - Bijgewerkt om 18:49

Hamas en Israël hebben een akkoord bereikt over een 'onbeperkt' staakt-het-vuren. Het bepaalt onder meer dat de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook onmiddellijk worden geopend zodat humanitaire hulp en middelen voor heropbouw snel de Palestijnse enclave binnen kunnen.

Hamas en Israël hebben akkoord over 'onbeperkt' staakt-het-vuren

Ravage in Gaza © Reuters

Het akkoord is aangekondigd door Moussa Abu Marzouk, de nummer twee van Hamas in ballingschap, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken. Caïro heeft het staakt-het-vuren bemiddeld.

Volgens het Franse persagentschap AFP is het staakt-het-vuren intussen ook bevestigd door Israëlische regeringsbronnen.

Details

Het staakt-het-vuren is ingegaan om 19 uur plaatselijke tijd (18 uur Belgische tijd) en moet een einde maken aan een al vijftig dagen durende oorlog.

Het bestand bepaalt onder meer dat de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook onmiddellijk worden geopend zodat humanitaire hulp en middelen voor heropbouw snel de Palestijnse enclave binnen kunnen. De Palestijnen zullen ook verder in zee mogen vissen.

Voorts is afgesproken dat de indirecte onderhandelingen in Caïro over andere onderwerpen binnen de maand zullen worden voortgezet.

Blokkade

De blokkade van de Gazastrook begon in 2006. De opheffing van die blokkade is de voornaamste eis van de Palestijnen.

'We hebben een akkoord bereikt dat de veerkracht van onze mensen en de overwinning van ons verzet bekroont', meldde Marzouk, die deelneemt aan de vredesgesprekken in Caïro, op Facebook.

Meer dan 2.000 doden

Op 50 dagen tijd heeft het nieuwe geweld tussen Israëliers en Palestijnen 2.130 doden geëist aan Palestijnse kant en 68 aan Israëlische kant.

Vandaag nog eiste een vanop de Gazastrook afgevuurde raket een Israëlische dode. Dat melden bronnen bij de veiligheidsdiensten. Twee andere mensen raakten zwaargewond. In Rafah kwamen door Israëlische luchtaanvallen dan weer drie mensen om.

Lees meer over:

Onze partners