Hamas en Fatah tekenen historisch verzoeningspact

04/05/11 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:40

Er komt een einde aan een jarenlange periode van bittere vijandschap tussen de rivaliserende Palestijnse fracties Fatah en Hamas.

Fatah en Hamas hebben woensdag in Caïro hun verzoening bezegeld. De seculiere Fatahpartij van de Palestijnse president Mahmud Abbas en de islamitische Hamasbeweging ondertekenden een overeenkomstig akkoord waarmee een einde komt aan een jarenlange periode van bittere vijandschap, die een vier jaar durende de facto breuk tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook veroorzaakte.

Coalitieregering
Het akkoord voorziet de vorming van een coalitieregering. Ook elf kleinere Palestijnse fracties sloten zich bij het verzoeningspact aan. De overeenkomst moet de weg vrijmaken naar een onafhankelijke Palestijnse staat. In de totstandkoming had Egypte een groot aandeel.

"We hebben nu definitief de zwarte bladzijde van interne verdeeldheid omgedraaid", zei Abbas tijdens de plechtigheid. "Hamas maakt deel uit van de Palestijnse politieke arena. Israël gebruikt de Palestijnse verzoening als een excuus om een vredesakkoord uit de weg te gaan", voegde hij eraan toe. "Israël moet kiezen tussen vrede en nederzettingen", argumenteerde hij.

"Zware klap voor de vrede"
Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het Palestjnse verzoeningsakkoord een "zware klap voor de vrede". "Wat vandaag in Caïro is gebeurd is een grote overwinning voor het terrorisme", zei Netanyahu, die in Londen is voor een ontmoeting met zijn Britse collega David Cameron. (TE)

Lees meer over:

Onze partners