Hamas en Fatah gaan samenwerken

De twee rivaliserende Palestijnse organisaties Fatah en Hamas hebben een akkoord bereikt over een samenwerking.

Tijdens een topvergadering in Cairo zijn de rivaliserende Palestijnse organisaties Fatah en, het islamistische, Hamas het eens geworden om voortaan samen te werken. “Er bestaat tussen ons geen enkele onenigheid meer. We werken als partners met gedeelde verantwoordelijkheid”, zei de Palestijnse president Mahmoed Abbas van Fatah aan de pers.

‘Orde op zaken stellen voor Palestijnse zaak’

“Ik wil ons volk en de Arabische en islamitische landen zeggen, dat we een nieuw hoofdstuk in het partnerschap hebben opengeslagen om orde op zaken te stellen in de situatie van de Palestijnen”, verklaarde Hamas-leider in ballingschap Khaled Meshaal.

Abbas zei dat het een belangrijk gesprek in positieve sfeer was. De Palestijnse televisie meldde dat beide partijen zich verzoend hebben over een gemeenschappelijk politiek programma. Beide kampen hadden vroeger al eens overeenstemming bereikt, maar toen was het bij intentieverklaringen gebleven.

Nu de beide partijen een akkoord bereikt hebben, wordt het mogelijk om in mei presidents- en parlementsverkiezingen te houden, twee jaar na de vereiste datum.

Israël zal niet praten met regering met Hamas

Israël heeft al laten weten niet te zullen praten met een regering waarvan Hamas deel uitmaakt: de Joodse staat bestempelt Hamas als een “terreurorganisatie”. Na de verkiezingen van 2005, die een “verrassende” overwinning voor Hamas opleverden, was reeds een coalitieregering gevormd. Daar kwam een einde aan na een preventief optreden van Hamas in de Gazastrook. Sindsdien beheerst Fatah de bezette Westelijke Jordaanoever, Hamas de Gaza.

Knelpunt in het overleg werd de invulling van de post van premier genoemd. Hamas weigert de huidige regeringsleider Salam Fajad (Fayyad), een in de VS opgeleide econoom. Mogelijke kandidaten zijn de zakenlui Maamun Abu Shahla uit de Gazastrook en Mohammed Mustafa uit de Westbank.

Echte verzoening

Behalve de keuze van een premier stonden nog vijf punten op de agenda: een hervorming van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO opdat Hamas en andere groepen kunnen toetreden, een hervorming van de Palestijnse veiligheidskrachten, een datum voor de nieuwe verkiezingen, een echte verzoening tussen Fatah en Hamas en een gezamenlijke strategie voor de oprichting van een Palestijnse staat. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content