Haiyan eiste wellicht meer dan 10.000 levens op de Filipijnen

10/11/13 om 08:41 - Bijgewerkt om 08:41

Bron: Belga

De tyfoon Haiyan heeft in de Filipijnen wellicht aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost en bijna 500.000 mensen uit hun huizen gedreven. Hele gebieden zitten zonder elektriciteit, drinkbaar water en voedsel.

Haiyan eiste wellicht meer dan 10.000 levens op de Filipijnen

© Reuters

Het officiële dodental staat nog steeds op enkele honderden, maar volgens de gouverneur van het oostelijke eiland Leyte, een van de zwaarst getroffen gebieden, zijn er daar alleen al 10.000 doden. Op het eiland Samar, centraal gelegen in de Filipijnse archipel, vielen zeker 300 doden. Er zijn ook 2.000 mensen vermist, melden de autoriteiten.

De twee eilanden bevonden zich midden in het traject van Haiyan, die vrijdagochtend aan land kwam in de Filipijnen met metershoge golven en windstoten van meer dan 300 km/u.

Verwoest

De balans kan nog oplopen, omdat verschillende gemeenschappen nog onbereikbaar zijn. Zo is er nog geen contact gelegd met de havenstad Guiuan, op Samar, waar de tyfoon vrijdagochtend aan zijn verwoestende tocht begon.

De tyfoon heeft ook bijna 500.000 mensen uit hun huizen gedreven. In de zwaarst getroffen regio is de schade enorm. Huizen zijn met de grond gelijk gemaakt. Hele gebieden zitten zonder elektriciteit of drinkbaar water en er is amper voedsel.

Plunderingen

Op Leyte heerst er chaos en wordt er geplunderd. Overlevenden van de tyfoon zijn wanhopig op zoek naar voedsel, medecijnen en andere benodigdheden. Ondertussen worden vanuit de Filipijnse hoofdstad Manilla honderden politieagenten gestuurd naar Tacloban, de hoofdstad van Leyte, om de orde te herstellen.

Volgens Roger Mercado, gouverneur van de aangrenzende provincie Zuid Leyte, is de situatie in Tacloban 'chaotisch'. 'Er is al sprake van plunderingen en er zijn mensen die bankautomaten vernielen', aldus Mercado.

Verzwakt

Intussen zet Vietnam zich schrap voor de komst van Haiyan. Meer dan 600.000 mensen zijn geëvacueerd. De tyfoon zal waarschijnlijk wel fel verzwakt zijn vooraleer hij daar aan land zal gaan. De tyfoon heeft veel van zijn kracht verloren boven de Zuid-Chinese Zee. Hij zou teruggebracht zijn tot een tropische storm en boven Vietnam maar windsnelheden meer halen tot 74 kilometer per uur.

Haiyan zal vermoedelijk maandagochtend - 24 uur later dan verwacht - Vietnam bereiken en zal meer noordelijk aan land gaan dan eerst was voorspeld.

Lees meer over:

Onze partners