Haïtianen klagen VN aan voor choleradoden

12/03/14 om 08:36 - Bijgewerkt om 08:36

Ongeveer 1.500 Haïtianen hebben een klacht ingediend tegen de Verenigde Naties (VN). Zij zouden volgens de bewoners verantwoordelijk zijn voor een cholera-epidemie waarbij ongeveer 9.000 personen omkwamen.

Haïtianen klagen VN aan voor choleradoden

Cholera-patiënt in Haïti © Reuters

Er hangt een proces boven het hoofd van de Verenigde Naties (VN). De organisatie en zijn vredestroepen worden door 1.500 inwoners van Haïti verantwoordelijk geacht voor de uitbraak van een cholera-epidemie na de aardbeving in 2010. In Brooklyn in de Verenigde Staten eisen ze een schadevergoeding.

Uit onderzoek blijkt dat de cholera-epidemie werd verspreid door VN-medewerkers uit Nepal. Zij verbleven in de hoofdstad Port-au-Prince na de aardbeving van 2010. Zij zouden besmet afvalwater in de rivier hebben geloodst, waardoor het virus zich razendsnel verspreidde. Op het hoogtepunt van de epidemie was meer dan zes procent van de bevolking besmet met cholera. Niet alleen eiste de ziekte 9.000 dodelijke slachtoffers, honderden werden erg ziek. En ook omringende landen als de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico en Cuba werden getroffen met een totaal van 700.000 ziektegevallen.

De VN is zijn rol bij de ziekte steeds blijven ontkennen. Een eerdere oproep tot schadevergoeding werd door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de baan geschoven door zich te beroepen op de onschendbaarheid van de organisatie. Ban Ki-moon kondigde in 2012 wel aan anderhalf miljoen dollar aan Haïti over te dragen om het land choleravrij te maken. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners