Hackers Anonymous komen met alternatief voor Wikileaks

25/07/12 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

De Anonymous-hackers zijn het beu dat het Wikileaks van Julian Assange zo traag te werk gaat en dus beginnen ze een eigen klokkenluiderwebsite.

Hackers Anonymous komen met alternatief voor Wikileaks

Wikileaks verspreidt de informatie veel te traag. Althans, dat vinden de leden van het hackerscollectief Anonymous. Dat kan veel sneller en daarom kwamen de hackers met een eigen Wikileaks op de proppen, namelijk Par:AnoIa of 'Potentially Alarming Research: Anonymous Intelligence Agency'. Dat melden La Repubblica en het webzine Wired.

40 gigabyte aan informatie

Op de website is reeds informatie beschikbaar, zoals FBI-transcripties, e-mails over het incident in Fukushima, bewijzen van de controle van de Australische regering over het internetgebruik van haar burgers en e-mails van de Oostenrijkse Scientology-afdeling. Maar Anonymous belooft meer: maar liefst 40 gigabyte aan gegevens zou klaarstaan om vrijgegeven te worden.

De hackers zouden niet zelf op zoek gaan naar de informatie, maar rekenen - net zoals WikiLeaks - op informanten die documenten opsturen.

Anonymous: 'Informatie waar mensen iets kunnen mee doen'

Anonymous heeft vooral kritiek op de geringe impact van Wikileaks. Meestal krijgt de publicatie van documenten door de klokkenluiderwebsite meer media-aandacht, dan de documenten zelf. "De reden waarom de inhoud van de bestanden weinig aandacht krijgt, is eenvoudig", klinkt het bij Anonymous. "De mensen kunnen er gewoon niets mee aanvangen."

De informatie van Wikileaks wordt enkel gebruikt door academici en journalisten, omdat die veel te technisch is. Par:AnoIa wil nu de eigen documenten toegankelijker maken, zodat elke geïnteresseerde er wat mee kan doen.

Anonymous: 'Wat we doen is legaal'

De hackers achter de website maken zich naar eigen zeggen geen zorgen over de ordediensten, rechtbanken of veroordelingen voor spionage. "Tot nu toe hebben we enkel afbeeldingen en tekst gepubliceerd, en dat is perfect legaal", klinkt het. "De servers en domeinen zijn bovendien veilig voor de DMCA (Amerikaanse auteursrechtenwetgeving, nvdr.)."

"Bovendien worden onze spullen anoniem gepubliceerd en gebruiken we uiteraard onze echte IP-adressen niet", besluit de organisatie.

Nog veel werk voor de boeg

"Voorlopig is de website nog een platform om bestanden snel te delen", geeft een Anonymous-hacker toe. "Maar we willen binnenkort onze onderzoeks- en analyseafdeling uitbreiden, zodat we documenten kunnen uitwerken en van achtergrond voorzien." De documenten zouden bovendien niet aangepast worden, maar integraal gepubliceerd worden. (GM)

Lees meer over:

Onze partners