Haatmails op Facebook: 'Nederlanders zijn mondiger, maar ook steeds grofgebekter'

11/01/13 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Drie vragen aan Knack-redacteur Dirk Vandenberghe over de Nederlandse PvdA-voozitter die aan hem gerichte haatmail op Facebook gooide. Hoe vuil wordt het debat gevoerd in Nederland? Is het typisch dat net de Nederlanders 'terugslaan'? Wat vindt de publieke opinie hiervan?

Haatmails op Facebook: 'Nederlanders zijn mondiger, maar ook steeds grofgebekter'

De voorzitter van de sociaaldemocratische Nederlandse PvdA Hans Spekman publiceerde op zijn Facebookpagina enkele haatberichten: een selectie uit de tot 1.000 berichten die hij maandelijks zegt te krijgen, via e-mail en sociale netwerken als Facebook en Twitter. Spekman vindt dat er "iets moet gedaan worden tegen die idioten die totaal losgaan". Hij pleit voor een "beschavingsoffensief" en wil een debat over normen op het web. Drie vragen over de debatcultuur en de onderhand beruchte 'hufterigheid' bij onze Noorderburen aan Knack-redacteur Dirk Vandenberghe. Hij werkte van 2006 tot 2011 in Rotterdam voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Hoe vuil wordt het debat gevoerd in Nederland?

Dirk Vandenberghe: Nederlanders hebben terecht de reputatie wat mondiger te zijn, maar de laatste jaren toch ook steeds grofgebekter. Sommige media hebben van de 'nieuwe hufterigheid', zoals een weekblad het ooit bestempelde, hun handelsmerk gemaakt. Denk maar aan een website als geenstijl.nl, die grossiert in scheldartikels, of het tv-programma PowNews, dat informeren heeft vervangen door provoceren.

Die harde toon sijpelt door tot in de Tweede Kamer, zowel bij links als rechts. Jan Marijnissen van de linkse SP beet de Kamervoorzitter ooit 'ff dimme' toe, en Geert Wilders van de PVV poogde ooit premier Mark Rutte de mond te snoeren met 'doe eens normaal man!', waarna Rutte repliceerde: 'doe zelf eens normaal!' Kortom, het betere kleuterklasjesniveau.

Belgische politici halen ook niet altijd een hoog niveau en er wordt ook al eens flink gescholden, maar zeker sinds de komst van Wilders is de toon in de Nederlandse politiek toch bitsiger dan bij ons.

Ook Vlaanderen kampt met haatmail. Maar is het typisch Nederlands dat de slachtoffers ervan 'terugslaan'?

Dirk Vandenberghe: Of het 'typisch' Nederlands is, is moeilijk te zeggen, maar het verbaast me ook niets dat er eens wordt teruggevochten op deze manier. Ik kan me best voorstellen dat een politicus die tot duizend haatmails per maand zegt te krijgen, dat op den duur te gortig vindt worden. Je kan dat wel proberen te negeren, maar soms wordt het een mens ook te veel.

Ik denk wel dat Nederlanders soms wat harder van zich afbijten, dus in die zin is het niet verrassend dat het een Nederlandse politicus is die op deze manier probeert het probleem van haatmails aan te klagen.

Hoe reageert de Nederlandse publieke opinie op de oproep van Spekman?

Op zijn Facebookpagina, waar Spekman de mails deels publiceerde, krijgt hij alleszins de nodige bijval. Maar dat zijn natuurlijk vrienden en bekenden. Collega-politici en journalisten van serieuze media vinden het moedig wat Spekman doet.

Maar je kan er gif op innemen dat er door andere media, zoals bijvoorbeeld PowNews, de draak zal worden gestoken met dit 'beschavingsinitiatief' van de PvdA-voorzitter. Ik vind het lovenswaardig en een mooie manier om het probleem aan te kaarten, in de hoop dat de toon van het debat weer wat aangenamer wordt.

Onze partners