Guy Verhofstadt steunt vraag om donorconferentie voor Oekraïne

25/02/14 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:58

Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het Europees parlement steunt de vraag de Oekraïense interim-minister van Financiën Joeri Kolobov om een donorconferentie te organiseren.

Guy Verhofstadt steunt vraag om donorconferentie voor Oekraïne

Guy Verhofstadt (Open VLD) en zangeres Ruslana in Kiev © BELGA

De Europese liberalen steunen de vraag van de Oekraïense interim-minister van Financiën Joeri Kolobov om een donorconferentie te organiseren voor het land. "Oekraïne heeft 35 miljard dollar nodig. Eén land kan dat niet op tafel leggen", aldus Guy Verhofstadt (Open VLD) de liberale fractieleider in het Europees Parlement. Het Oekraïense parlement heeft ondertussen het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verzocht de afgezette president Viktor Janoekovitsj te vervolgen wegens het bloedbad in Kiev,

Reeds dit jaar en volgend jaar kan het bedrag aan macro-economische hulp dat Oekraïne nodig heeft, oplopen tot 35 miljard dollar (25 miljard euro), zei Kolobov. Verhofstadt, die vorige week een van de Europarlementsleden was die het Onafhankelijkheidsplein in Kiev bezocht, steunt de vraag van Kolobov om een donorconferentie te organiseren.

In het Parlement in Straatsburg had Verhofstadt de Oekraïense zangeres Ruslana uitgenodigd, die al maanden een van de bekende gezichten is van de protesten in Kiev. Zij en Verhofstadt vinden dat het tijd is voor een Maidan-platform, genoemd naar het plein in de Oekraïense hoofdstad. Het platform zou vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld in Oekraïne én Europa verenigen en ideeën lanceren over hoe de diepgewortelde corruptie in het land kan worden aangepakt. Belangrijk is dat het platform niet-partijgebonden zou zijn.

G8 of G20

Behalve Oekraïne zelf, heeft ook de buitenwereld een strategie nodig om de corruptie in Oekraïne een halt toe te roepen, vindt Verhofstadt. "We kunnen geen veilige haven zijn voor vuil geld", zegt hij. De Belg oppert een strategie in een G8- of G20-context.

Verder wil Verhofstadt dat Europa mee de verkiezingen van 25 mei in Oekraïne helpt voorbereiden. Het is allerminst de bedoeling dat de EU en de Raad van Europa zich met interne aangelegenheden mengen, maar wel dat ze ermee voor helpen zorgen dat de voorwaarden vervuld zijn voor vrije en eerlijke verkiezingen, luidt het. De liberalen kijken daarvoor onder meer naar de Commissie van Venetië van de Raad van Europa.

Om de kans te geven aan 'gewone' Oekraïners om naar Europa te reizen, moet het voorliggend associatieakkoord met de EU niet alleen ondertekend worden, maar ook "verbreed" met een visaregeling, zei Verhofstadt ook. "Mensen als studenten en wetenschappers moeten het makkelijker krijgen, criminelen en oligarchen net moeilijker."

Bokser Klitsjko presidentskandidaat

Het Oekraïense parlement heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verzocht de afgezette president Viktor Janoekovitsj te vervolgen wegens het bloedbad in Kiev, dat vorige week het leven kostte aan 82 mensen.

"We vragen het ICC de schuldigen van deze misdaad tegen de menselijkheid aan te tonen en de vervolging in te stellen tegen Viktor Janoekovitsj en andere hoge verantwoordelijken die criminele bevelen hebben gegeven en uitgevoerd", aldus een resolutie die door een grote meerderheid van het parlement werd goedgekeurd. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners