'Guy Verhofstadt maakt geen kans om Commissievoorzitter te worden' (Marianne Thyssen)

11/05/14 om 17:25 - Bijgewerkt om 17:34

Guy Verhofstadt (Open VLD) maakt geen kans om Commissievoorzitter José Manuel Barroso op te volgen, stelt Marianne Thyssen (CD&V). 'De liberalen lopen mijlenver achter op de socialisten en de christendemocraten.'

'Guy Verhofstadt maakt geen kans om Commissievoorzitter te worden' (Marianne Thyssen)

Marianne Thyssen (CD&V) © BELGA

Guy Verhofstadt (Open VLD) maakt als kandidaat van de Europese liberalen geen kans om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Marianne Thyssen, de Europese lijsttrekker van CD&V, wierp dat de ex-premier voor de voeten tijdens een debat in VTM NIEUWS.

Voor het eerst stellen verschillende politieke families een topkandidaat aan om vanaf november José Manuel Barroso op te volgen aan het hoofd van de Commissie. De christendemocraten sturen Jean-Claude Juncker het veld in, de socialisten kiezen voor Martin Schulz. Verhofstadt is de kandidaat van de liberalen. Marianne Thyssen, die met de CD&V deel uitmaakt van de Europese Volkspartij (EVP) van Juncker, gelooft niet in de kansen van Verhofstadt.

'Respect voor enthousiasme'

"Ik heb respect voor het enthousiasme waarmee hij campagne voert, maar Guy," richtte ze zich rechtstreeks tot haar concurrent, "jij weet even goed als ieder ander dat je in die campagne om voorzitter van de Commissie te worden geen kans maakt."

De verschillende fracties in het Europees Parlement hebben de afspraak gemaakt dat wie als grootste uit de verkiezingen komt, als eerste mag proberen een meerderheid achter haar kandidaat te scharen. "Als we naar de peilingen kijken, zien we dat de liberalen mijlenver achteroplopen op de socialisten en nog meer op de christendemocraten. Het zal dus gaan tussen de christendemocraat Juncker en de socialist Schulz", weet Thyssen.

Als de socialisten de grootsten worden, zal de EVP zich achter Schulz scharen, ging ze verder. "Maar niet achter Verhofstadt, want die keuze gaat er niet zijn. Of gaan we na de verkiezingen zeggen: 'De fractie van Juncker is de grootste, maar we gaan toch even bekijken of we dat niet in de achterkamers kunnen bedisselen en dat postje kunnen doorschuiven naar Guy Verhofstadt?' Ik denk dat dat niet democratisch is en dat we dit niet aan de mensen kunnen verkopen."

Verhofstadt: 'Wij kunnen meerderheid verzamelen'

Verhofstadt is het niet eens met die analyse en is ervan overtuigd dat hij een programma heeft dat een meerderheid kan verzamelen in het Parlement. "Wij zijn de derde grootste en wij proberen groter te zijn dan de eurosceptici, dat is mijn inzet. Ik denk dat ik met alle pro-Europeanen in het Parlement een meerderheid kan maken." (Belga/AVE)

Onze partners