Gülen: ‘Erdogan zit zelf achter poging tot staatsgreep’

De Turkse overheid houdtGülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar, wat de man ontkent. © Reuters

Fethullah Gülen, de islamitische prediker die er door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt van beschuldigd achter de mislukte staatsgreep te zitten, kaatst de bal terug. ‘Erdogan is zelf de auteur van de couppoging’.

Het is voor het eerst dat Gülen zo’n duidelijke beschuldigingen uit aan het adres van Erdogan. Het Duitse blad Die Zeit, het Duitse persagentschap DPA en de Spaanse blad El Pais spraken de man in Saylorsburg in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

‘Dat Erdogan zelf achter de staatsgreep kon staan, leek me aanvankelijk slechts een van de mogelijkheden,’ zo citeert Die Zeit Gülen. ‘De voorbije dagen is het voor mij een zekerheid geworden, na nieuwe onthullingen in Turkije.’

Lachen

Volgens Gülen was Erdogan op de nacht van de coup, 15 juli, in lachen uitgebarsten toen zijn vliegtuig landde in Istanboel. ‘Alles gebeurt zoals voorzien, verklaarde hij op de luchthaven’, aldus Gülen. Ook zou Erdogan de staatsgreep een ‘geschenk van Allah’ hebben genoemd. Volgens Gülen was zowel de stafchef van het leger als het hoofd van de inlichtingendiensten op de hoogte van wat gaande was.

Gülen zegt gevraagd te hebben dat een internationale commissie met deskundigen uit de VS, Duitsland, Nederland en andere landen de veronderstelde staatsgreep onderzoekt. De Turkse regering, aldus nog de prediker, heeft dit afgewezen.

Ballingschap

Ankara beweert dat Gülen de mislukte staatsgreep heeft geregisseerd vanuit de Verenigde Staten, waar hij sinds 1999 in ballingschap leeft. Eventuele bewijzen daarvan zijn voorlopig nog niet bekend geraakt.

Eerder deze maand had de Turkse regering Washington formeel gevraagd om de uitlevering van de 78-jarige invloedrijke leider van de Hizmetbeweging, maar de Amerikaanse regering ziet dat niet zitten.

Ontslagen

In scène gezet of niet, Erdogan gebruikt de couppoging om zijn macht te versterken en heel wat critici van zijn beleid monddood te maken. Dat heeft zich vertaald in massale ontslagen en de arrestatie van zowat 20.000 mensen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content