Guatemala: dictator Rios Montt lijdt aan dementie en ontsnapt wellicht aan genocideproces

19/08/15 om 01:44 - Bijgewerkt om 01:44

José Efrain Rios Montt, gewezen dictator van het Centraal-Amerikaanse land Guatemala, zal zich wellicht niet meer voor volkerenmoord moeten verantwoorden. Gerechtsartsen hebben de 89-jarige dement verklaard.

Guatemala: dictator Rios Montt lijdt aan dementie en ontsnapt wellicht aan genocideproces

Nabestaanden met foto's van de slachtoffers van het regime © REUTERS

Daarmee lijkt een heropening van de gerechtelijke procedure voor genocide van de baan. De uiteindelijke beslissing daarover moet wel door de rechtbank worden genomen.

Rios Montt leidde Guatemala met harde hand van maart 1982 tot augustus 1983. Zijn regime wordt beschouwd als het dieptepunt in 36 jaar burgeroorlog.

Vormfouten

Montt werd op 10 mei 2013 tot tachtig jaar cel veroordeeld wegens volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid. Hij werd verantwoordelijk geacht voor de dood van 1.771 leden van de Ixil, de Mayagemeenschap die volgens de militaire junta steun verleende aan de linkse guerillabeweging.

Maar nog diezelfde maand werd dat vonnis wegens vormelijke fouten nietig verklaard. Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat er een nieuw genocideproces moest komen, maar door de gezondheidstoestand van de verdachte zal dat hoogstwaarschijnlijk dus niet meer plaatsvinden.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners