Gu Kailai krijgt doodstraf met uitstel in China

20/08/12 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

Londen tevreden over veroordeling vrouw van afgezette toppoliticus Bo Xilai.

Gu Kailai krijgt doodstraf met uitstel in China

© AFP

Gu Kailai, de echtgenote van de afgezette toppoliticus Bo Xilai, is veroordeeld tot de doodstraf met uitstel voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Het verdict komt neer op een levenslange gevangenisstraf.

Doodstraffen met uitstel worden in China over het algemeen omgezet naar levenslange gevangenisstraffen. "We aanvaarden deze beslissing", reageerde He Zhengsheng, advocaat van het slachtoffer Neil Heywood.

Verder zijn vier politiefunctionarissen veroordeeld tot celstraffen van vijf tot elf jaar omdat ze een onderzoek naar de moord gedwarsboomd hadden.

Schandaal De 53-jarige Gu, een voormalige internationale advocate, ontkende tijdens haar proces niet dat ze Heywood een dodelijk gif had laten drinken.

Haar man Bo gold vorig jaar als een van de topkandidaten voor een hoge politieke functie, mogelijk zelfs vice president, maar werd na het bekend worden van de zaak onder meer uit het politbureau van de communistische partij gesloten. In maart werd hij ook ontheven uit zijn functie van partijleider van de metropool Chongqing (33 miljoen inwoners). Hij is sinds het uitbreken van het schandaal niet meer in het openbaar verschenen.

Londen tevreden

Londen reageerde maandag alvast tevreden over het proces. "We zijn tevreden over het feit dat de Chinese autoriteiten een onderzoek gevoerd hebben naar de dood van Heywood en hen veroordeeld hebben die ze verantwoordelijk achten voor de moord", aldus de ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Peking. (Belga/KVDA) Het volledige verhaal van het schandaal rond de Bo's leest u in Knack van 25 juli 2012.

Lees meer over:

Onze partners