Grote schoonmaak bij Les Républicains na regionale verkiezingen

Nathalie Kosciusko-Morizet © AFP

De Franse rechtse partij Les Républicains (LR) gaat vanaf januari haar leiding wijzigen. Nathalie Kosciusko-Morizet, nummer twee van de partij en een felle critica van partijvoorzitter Nicolas Sarkozy, moet opstappen uit de partijleiding.

“We hebben een nieuw team nodig, omwille van de inhoud en de consistentie”, zo zei Nicolas Sarkozy aan verslaggevers. “Het is wenselijk dat de partijverantwoordelijken onze standpunten verduidelijken en niets anders”, zo voegde hij eraan toe.

De beslissing volgt op de regionale verkiezingen, waar extreemrechts heel wat stemmen behaalde ten koste van klassiek rechts. Daarnaast uitten ook enkele van Sarkozy’s naaste medewerkers kritiek op zijn politieke koers. “Mensen opzijzetten omdat ze een debat openen, dat is een oud stalinistisch idee”, zo zei Kosciusko-Morizet bij het verlaten van een bureau van de partij. “Het debat versterkt de partij”, zo verdedigde ze zich. “Doen alsof je het debat opent terwijl degenen die niet akkoord gaan aan de kant worden geschoven, is bijna gevaarlijk. Ik offer mijn overtuigingen niet op voor een plaats”, zo voegde ze eraan toe.

Nathalie Kosciusko-Morizet werd in november 2014 vicevoorzitter van de partij. Na de eerste ronde van de regionale verkiezingen op 6 december, waarbij het Front National aan de leiding stond in zes van de 13 regio’s, spaarde ze haar kritiek op Sarkozy niet. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content