Grote onrust over geplande koranverbranding in Florida

07/09/10 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Generaal David Petraeus is ongerust over de mogelijke gevolgen voor de troepen in Afghanistan.

Grote onrust over geplande koranverbranding in Florida

© Reuters

Generaal David Petraeus, de Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, heeft zijn grote ongerustheid uitgedrukt over de mogelijke gevolgen van een geplande koranverbranding in Florida op 11 september.

Dominee Terry Jones van het Dove World Outreach Center in Gainesville (Florida) heeft opgeroepen om zaterdag op het terrein van de kerk te komen deelnemen aan een door hem bedachte verbranding van exemplaren van de koran, het heilige boek van de moslims.

Het initiatief is, zo luidt het op de Facebookpagina, bedoeld om de slachtoffers van de terreuraanslagen van 2001 in New York te herdenken en om op te staan tegen "het kwaad van de islam."

Moslimverenigingen zien de koranverbranding als een uiting van de groeiende islamfobie in de Verenigde Staten.

Protest

Onder andere in Afghanistan en Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, zijn mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het initiatief. In de Afghaanse hoofdstad Kabul riepen honderden betogers maandag slogans als 'lang leve de islam' en 'dood aan Amerika'.

Generaal Petraeus waarschuwt dat de koranverbranding de Amerikaanse troepen in Afghanistan in gevaar zal brengen. "De actie zal niet enkel in Kabul, maar over de hele wereld problemen veroorzaken," zei hij in een persbriefing.

Volgens Petraeus speelt het initiatief van Jones ook de taliban en andere radicale moslims in de kaart. „Dit is precies het soort acties dat door de taliban wordt gebruikt", zei hij.

Iran waarschuwde dinsdag dat een eventuele koranverbranding "oncontroleerbare reacties" zal uitlokken in de moslimwereld.

Lees meer over:

Onze partners