Grote kans dat ook Cyprus EU-noodlening nodig heeft

06/06/12 om 03:29 - Bijgewerkt om 03:29

Cyprus sluit zich aan bij het rijtje Zuid-Europese probleemlanden. Volgens een regeringswoordvoerder is er een 'ernstige mogelijkheid'dat Cyprus EU-hulp nodig heeft om zijn financiële instellingen te redden.

Grote kans dat ook Cyprus EU-noodlening nodig heeft

De banken op Cyprus zijn zo blootgesteld aan Griekse schulden dat ze wellicht staatssteun zullen moeten krijgen. Dat kan de eilandstaat niet betalen. De kans is dus groot dat Cyprus zal moeten aankloppen bij het Europees noodfonds.

Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie en heeft de euro sinds 2008.

Vangnet

President Demetris Christofias zei dit weekend ook al dat hij niet kan uitsluiten dat Cyprus een aanvraag zal doen voor een lening uit het noodfonds. De president van de centrale bank van Cyprus noemde het noodfonds 'een vangnet dat gebruikt zal worden als het nodig is.'

Cypriotische banken hebben 23 miljard euro aan schulden uitstaan in Griekenland. Dat is meer dan het Bruto Binnenlands Product van Cyprus, alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen.

Kapitaaleisen

De op een na grootste bank van het land, Cyprus Popular, heeft op korte termijn 1,8 miljard euro nodig om aan Europese kapitaaleisen te kunnen voldoen. Als er geen investeerders worden gevonden, moet de bank worden genationaliseerd.

Daarnaast kampt Cyprus door de recessie met een hoge werkloosheid en een enorm begrotingstekort. Omdat er zwaar wordt bezuinigd, heeft de overheid geen geld om de banken zelf te redden.

Aan een lening uit het noodfonds zouden strenge voorwaarden verbonden zijn voor Cyprus. Er zijn echter alternatieven. Vorig jaar leende het land 2,5 miljard euro van Rusland. (MV/Elsevier)

Onze partners