'Grote gevaar is niet Iran: Noord-Korea heeft al 20 kernkoppen, volgend jaar mogelijk 40'

24/04/15 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:33

Chinese kernexperts maken zich grote zorgen over de nucleaire capaciteit van buurland Noord-Korea. Volgens hen kan Pyongyang voldoende kernkoppen aanmaken om de regionale veiligheid te bedreigen. 'De Verenigde Staten focussen te veel op Iran en te weinig op Noord-Korea'.

'Grote gevaar is niet Iran: Noord-Korea heeft al 20 kernkoppen, volgend jaar mogelijk 40'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © KCNA

De Amerikaanse krant Wall Street Journal (WSJ) bericht over een ontmoeting tussen Chinese en Amerikaanse kernexperts in februari. Tijdens die meeting hebben de Chinezen gewaarschuwd dat Noord-Korea veel meer kernkoppen heeft dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens de schattingen van Peking heeft Pyongyang nu al tot 20 kernkoppen én - nog zorgwekkender - de capaciteit om voldoende uranium te verrijken om dat aantal reeds volgend jaar te verdubbelen.

'Hoe meer ze ervan overtuigd geraken dat ze een volledig functioneel kernwapenarsenaal hebben, des te moeilijker het wordt om hen daar afstand van te doen nemen,' zo citeert de krant Siegfried Hecker, professor van Stanford University en voormalig hoofd van de Los Alamos National Laboratory.

Regionale veiligheid

De vrees is bovendien dat een geavanceerd Noord-Koreaans kernwapenarsenaal de buurlanden Japan en Zuid-Korea ertoe zal aanzetten om zelf kernwapens te ontwikkelen.

Nog volgens de WSJ gelooft admiraal William Gortney, hoofd van de Northern Command van het Amerikaanse leger, dat Noord-Korea in staat is om een kernkop te monteren op een intercontinentale KN-08-raket. Die heeft volgens specialisten een rijkwijdte van circa 9.000 km, voldoende om bijvoorbeeld Australië te bereiken.

Verkeerde focus

De Chinezen zijn vooral ongerust over de onverschilligheid van de Amerikanen terwijl president Barack Obama focust op een nucleair akkoord met Iran.

In een analyse op de website van de WSJ luidt het bovendien dat Iran en Noord-Korea handelspartners zijn en dat het dus niet uit te sluiten valt dat een deel van de Noord-Koreaanse voorraad in handen van Teheran komt. (KVDA)

Onze partners