'Grootste overwinning op Islamitische Staat tot hiertoe'

19/12/14 om 07:29 - Bijgewerkt om 07:34

Koerdische strijders hebben, met de steun van Amerikaanse luchtaanvallen, het beleg van het Iraakse Sinjargebergte door Islamitische Staat gebroken, zeggen ze. 'Een grote doorbraak in de strijd tegen IS'.

'Grootste overwinning op IS'

Koerdische troepen in Zummar, Noord-Irak © Reuters

'Peshmerga-troepen hebben het Sinjargebergte bereikt, het beleg van de berg is voorbij,' zo kondigde de Iraaks-Koerdische leider Marsour Barzani aan volgens Al-Jazeera.

In het Sinjargebergte, in het noorden van Irak, zaten honderden Jezidi's en andere Iraakse vluchtelingen sinds augustus vast, omsingeld door IS-strijders. Zij kunnen nu geëvacueerd worden.

700 vierkante kilometer

De Koerdische Peshmerga's waren woensdagochtend gestart met een offensief om IS te verjagen uit het gebied. Ze werden daarbij gesteund door 45 bombardementen van de Amerikaanse luchtmacht, meldt de BBC.

Op twee dagen tijd heroverden de Koerden naar eigen zeggen 700 vierkante kilometer gebied op Islamitische Staat. Ze spreken van hun grootste overwinning tot hiertoe op de terreurgroepering.

Volgens de Koerden zijn zeker 80 IS-strijders gedood. Veel strijders zijn ook gevlucht in de richting van Syrië en de stad Mosoel, in het noorden van Irak.

Leiders

De Verenigde Staten zeggen intussen dat bij bombardementen in het noorden van Irak verschillende leiders van IS zijn gedood. De zelfverklaarde kalief Abu Bakr al-Baghdadi zou echter niet onder de slachtoffers zijn.

Lees meer over:

Onze partners