Grootste "illegale" woonwagenterrein van Groot-Brittannië met geweld ontruimd

19/10/11 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

Op een veertigtal kilometer van Londen is het woensdag tot botsingen gekomen tussen de politie en bewoners van een zigeunerkamp toen de ordediensten het terrein wilden ontruimen.

Grootste "illegale" woonwagenterrein van Groot-Brittannië met geweld ontruimd

© Reuters

De oproerpolitie had in de vroege ochtend met deurwaarders en laadmachines postgevat rondom Dale Farm, waar ongeveer 200 mensen wonen die uit de oude zigeunergemeenschap van Ierland komen. Het terrein beslaat 2,4 hectare in de omgeving van Basildon, een nieuwe stad ten oosten van Londen.

Woonwagens in brand

De politie drong het terrein rond 7 uur plaatselijke tijd binnen, met in haar zog talrijke journalisten, televisiecamera's en persfotografen. Militanten, vaak met een sjaal voor het gezicht, wierpen barricades op om de ordetroepen tegen te houden en bekogelden hen met bakstenen en andere projectielen. Sommigen staken woonwagens in brand en al vlug braken gevechten met de politie uit. Zes mensen raakten gewond.

De woonwagenbewoners zeggen dat ze eigenaar zijn van het terrein, maar volgens het gemeentebestuur hebben ze hun woonwagens en bungalows op een groene zone neergezet waar niet gebouwd mag worden.

De gemeente bood de zigeuners sociale woningen aan, maar de meeste van hen sloegen dat aanbod af omdat ze de voorkeur geven aan hun gezamenlijke leven in woonwagens. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners