Grootschalige Europese klopjacht op mensen zonder papieren

16/10/14 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:48

In heel Europa zijn duizenden politieagenten twee weken lang intensief op zoek naar illegale migranten. 'Om de mensensmokkel aan banden te leggen', klinkt het. Maar hulporganisaties vrezen dat vluchtelingen het grootste slachtoffer zijn van de actie en dat het politieoptreden racisme en discriminatie alleen maar in de hand werkt.

Grootschalige Europese klopjacht op mensen zonder papieren

Migrant onderweg naar Italië © Reuters

Duizenden politieagenten controleren op verzoek van Italië tussen 13 en 26 oktober treinen en bussen op zoek naar migranten die illegaal de grens zijn overgestoken. Vooral de buitengrenzen van de Europese Unie worden stevige gecontroleerd.

De operatie die de naam Mos Maiorum (zede van de voorouders) draagt, moet naar verluidt illegale migratie in kaart brengen en mensensmokkelaars arresteren. Maar volgens mensenrechtenorganisaties is dit enkel een excuus om zoveel mogelijk mensen zonder papieren te arresteren. Frontex, het agentschap van de Europese Unie dat onder meer de buitengrenzen controleert, hoopt bovendien met deze actie haar gegevens over mensen zonder papieren te kunnen aanvullen. Er bestaan geen exacte cijfers over het aantal illegalen in Europa, maar hun aantal wordt geschat tussen de 150.000 en 450.000 personen.

Organisaties waarschuwen migranten

Het is onduidelijk welke landen van de Unie meewerken aan de operatie, maar bij gelijkaardige acties in het verleden, werkte het merendeel van de lidstaten mee.

Italië is de voortrekker van de operatie en in dat land is ook een tegenbeweging ontstaan. Hulporganisaties willen de kwetsbare illegalen namelijk helpen. Op internet hebben ze kaarten geplaatst waarop te zien is waar de politie actief is. Daarnaast delen ze briefjes uit aan migranten waarop in zes talen wordt gewaarschuwd voor de controles.

Bedreiging

'Deze migranten zijn in de meeste gevallen op de vlucht voor een gewelddadige oorlog of een uitzichtloos conflict in het thuisland. Ze zijn simpelweg op zoek naar betere levensomstandigheden', zegt Karl Kopp, directeur van ProAsyl een Duitse ngo aan Al Jazeera. 'Laat ons eerlijk zijn, niet mensensmokkelaars, maar wel vluchtelingen zijn het doelwit van deze actie. Door de grootschalige operatie geven we een verkeerd signaal aan de Europese burgerbevolking. Migranten worden als iets negatiefs beschouwd en zo wordt racisme en discriminatie in de hand gewerkt.'

Lees meer over:

Onze partners