Grootmachten willen Libische regering bewapenen

De Libische premier Fayez al-Sarraj met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry © REUTERS

De internationale grootmachten zijn bereid om de nog wankele regering van nationale eenheid in Libië van wapens te voorzien. Dat hebben ze bekendgemaakt na diplomatiek overleg in Wenen. Momenteel geldt er nog een VN-embargo op wapenleveringen aan Libië.

Diplomaten van 21 landen kwamen op vraag van de VS en Italië bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad voor overleg over de mogelijkheid om meer steun te verlenen aan de onlangs opgerichte regering van nationale eenheid in Libië. Die regering staat voor de moeilijke taak om de rust en stabiliteit weer te laten keren in het land. Momenteel zijn in Libië nog verschillende milities, mensensmokkelaars en terreurgroepen als Islamitische Staat (IS) actief.

In een gezamenlijke mededeling stellen de vijf VN-vetolanden (Rusland, Frankrijk, China, het Verenigd Koninkrijk en de VS) samen met nog enkele Arabische, Noord-Afrikaanse en Europese landen dat ze voor die eenheidsregering een vrijstelling op het VN-wapenembargo willen bekomen. Tegelijkertijd beklemtonen de landen ook dat ze dat embargo nog willen versterken voor de andere groepen. Het wapenembargo was na de val van kolonel Moammar al-Kadhafi in 2011 ingesteld, maar het wordt regelmatig geschonden.

IS-territorium

Libië was na de dood van Kadhafi verscheurd geraakt door een strijd tussen verschillende milities. Er ontstonden twee regeringen en parlementen: een internationaal erkend regime in de oostelijke havenstad Tobroek en een regime met islamitische inslag in de hoofdstad Tripoli. Maar onder druk van de Verenigde Naties werd vorige maand dan toch overgegaan tot de vorming van een regering van nationale eenheid, een belangrijk onderdeel van het vredesplan dat een einde moet maken aan het Libische geweld.

Met name IS maakte van de chaos gebruik om een aanzienlijk gebied rond kuststad Sirte te controleren en ook daarbuiten nog te opereren. Volgens sommige schattingen zijn er 5.000 IS-leden in Libië actief. De Libische regering waarschuwde vorige maand dat IS bij machte is om het land grotendeels onder controle te krijgen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei in Wenen dat het essentieel was om IS in Libië te stoppen, en dat daarom werk moet gemaakt worden van de bewapening.

Sommigen zijn minder enthousiast over dat vooruitzicht, en vrezen dat wapens in de verkeerde handen kunnen belanden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content