Groot medicijntekort in Griekenland

© Reuters

De economische crisis drukt een zware stempel op de farmaceutische industrie in Griekenland.

Wanhopige Grieken schuimen apotheken af op zoek naar hun voorgeschreven medicijnen. Ook ziekenhuizen kunnen onvoldoende bevoorraden. Ongeveer 300 medicijnen zijn op dit moment onvoldoende verkrijgbaar, en dit getal blijft stijgen.

Dimitris Karageorgiou, hoofd van de Pan-Helleense Farmaceutische Associatie, spreekt van tekorten tot negentig procent. Onder andere medicijnen tegen kanker, artritis en hepatitis C zijn moeilijk te vinden. Ook antibiotica en cholesterolverlagers zijn schaars.

De economische impasse is de grote boosdoener. Veel multinationale ondernemingen zetten hun leveringen aan Griekenland stop omdat ze niet winstgevend zijn. De publieke ziekenhuizen worden door hun torenhoge schulden niet meer bevoorraad.

Parallelle handel
Daarnaast vrezen de farmaceutische bedrijven dat de geleverde medicijnen worden doorgesluisd naar het buitenland. Een vrees die niet ongegrond is, zo blijkt.

Het Griekse ministerie van Volksgezondheid schat dat meer dan vijfentwintig procent van de medicijnen die het land binnenkomen worden geëxporteerd. Griekenland heeft de laagste geneesmiddelenprijs in Europa, tot twintig procent lager dan andere goedkope landen. Groothandelaars verkopen de medicijnen die ze afnemen van farmaceutische bedrijven door aan verdelers in andere landen. Het prijsverschil zorgt voor een grote winst.

Er wordt nu gezocht naar een oplossing voor dit probleem. Zo stelde de Griekse Nationale Geneesmiddelenorganisatie een exportban in op bijna zestig medicijnen en wil dat verbod uitbreiden met driehonderd producten. Er loopt een onderzoek naar 10 groothandelaars en 260 apothekers die de ban hebben geschonden.

Griekenland heeft steeds minder toegang tot voldoende gezondheidszorg. Ook het Zwitserse Rode Kruis liet onlangs weten minder donorbloed te leveren door de achterstallige betalingen. (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content