Groot-Brittannië verhoogt voor het eerst in drie jaar terreurdreiging

29/08/14 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

Groot-Brittannië heeft voor het eerst sinds 2011 zijn niveau van terreurdreiging verhoogd naar 'ernstig', het op één na hoogste niveau op een schaal van vijf.

Groot-Brittannië verhoogt voor het eerst in drie jaar terreurdreiging

Londen politie © Reuters

Tegen de achtergrond van de oorlog in Syrië en Irak heeft Groot-Brittannië voor het eerst sinds 2011 zijn niveau van terreurdreiging verhoogd naar "ernstig", het op één na hoogste niveau op een schaal van vijf. Daarmee wordt een poging tot een terreuraanslag in Groot-Brittannië als "hoogstwaarschijnlijk" ingeschat.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, zei echter dat er geen aanwijzingen voor een concrete dreiging zijn. Het niveau van de terreurdreiging wordt door een cel van militaire en civiele deskundigen bepaald, die onafhankelijk van de regering werkt. De dreiging was in 2011 van "ernstig" naar "substantieel" verlaagd.

Nederland pakt jihadisme aan

Ook het Nederlands kabinet voert de strijd tegen radicalisering op. Het kabinet is het eens geworden over een pakket maatregelen om radicalisering en jihadisme aan te pakken. "In Nederland is geen ruimte voor haat zaaien of extremisme. De jihadistische beweging is in alles het tegengestelde waar onze democratie voor staat", hebben de ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer geschreven.

De plannen houden onder meer in dat er meer mogelijkheden komen om het Nederlanderschap in te trekken bij jihadgangers die zich hebben laten inlijven bij een terroristische strijdgroep, al mag dat niet leiden tot stateloosheid. Ook bij mensen die een opleiding volgen in een terroristisch trainingskamp of die daar als instructeur werken, kan het Nederlanderschap straks worden ingetrokken.

Sociale media controleren

Verder komen er wettelijke mogelijkheden om jihadisten te kunnen aanpakken die terugkeren naar Nederland. Overwogen worden onder meer een tijdelijke meldplicht en contactverboden. Wanneer er gegronde vermoedens bestaan dat iemand wil uitreizen naar een conflictgebied om zich daar aan te sluiten bij terreurbewegingen als IS, worden paspoorten vervallen verklaard.

Het verspreiden van "haat zaaiende" en radicaliserende informatie via sociale media wordt tegengegaan. Een speciaal team van de Nationale Politie gaat zich daarmee bezighouden. Internetbedrijven die volharden in het verspreiden van jihadistische uitingen, worden zo nodig aangepakt. Asscher kondigde eerder al aan dat het kabinet de komst van 'haatpredikers' wil voorkomen door hun geen visum meer te verlenen. Ook wil het kabinet meer werk maken van preventie. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners