Groot-Brittannië en de VS sluiten ambassades in moslimlanden

03/08/13 om 00:19 - Bijgewerkt om 00:19

Groot-Brittannië sluit uit voorzorg tijdelijk zijn ambassade in Jemen. Het volgt daarmee het voorbeeld van de VS, die ook hun onderdanen in moslimlanden waarschuwen om op hun hoede te zijn.

Groot-Brittannië en de VS sluiten ambassades in moslimlanden

© Reuters

Groot-Brittannië sluit zijn ambassade in Jemen op zondag 4 en maandag 5 augustus uit veiligheidsoverwegingen. Dat meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We hebben een bepaald aantal mensen uit de ambassade van Sanaa teruggetrokken uit verhoogde bezorgdheid rond de veiligheid", stelt een woordvoerder.

Terreurdreiging

Het bericht van de Britse autoriteiten volgt op de aankondiging van de Verenigde Staten dat het zondag 22 consulaten en ambassades zal sluiten uit veiligheidsoverwegingen. De VS waarschuwen toeristen, met name in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, voor mogelijke terreuracties op Amerikaanse doelwitten. Volgens de VS zijn er aanwijzingen dat al-Qaeda of bevriende terreurorganisaties aanslagen plannen.

De Verenigde Staten hebben ook hun reisadvies voor Amerikaanse toeristen in het buitenland verscherpt. Reizigers moeten vooral in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika op hun hoede zijn. Ook het Arabisch schiereiland wordt genoemd.

Voorzichtigheid geboden

Nog tot eind augustus zou sprake zijn van een verhoogd risico, klinkt het. Mogelijk viseren de terroristen Amerikaanse doelwitten, het openbaar vervoer of toeristische voorzieningen. Amerikaanse burgers kunnen dus maar beter de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen wanneer ze naar het buitenland reizen, luidt het advies. (Belga/TV)

Onze partners