Groen licht voor Europese militaire missie in Centraal-Afrikaanse Republiek

20/01/14 om 13:35 - Bijgewerkt om 14:58

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebbenin Brussel het licht op groen gezet voor een militaire missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Groen licht voor Europese militaire missie in Centraal-Afrikaanse Republiek

Didier Reynders (MR) © BELGA

De Europese buitenlandministers hebben groen licht geven voor de voorbereiding van een militaire missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De Europese Unie stuurt een bataljon van ongeveer 500 soldaten naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om de aanwezige Franse en Afrikaanse troepen te helpen om de luchthaven van Bangui en andere delen van de hoofdstad te beveiligen.

De ontplooiing van de missie zou volgens sommige bronnen eind februari van start kunnen gaan. Met het formele groen licht van de ministers kan de zoektocht naar troepen van start gaan. Tot dusver heeft enkel Estland een 55-tal soldaten toegezegd.

Meer dan logistieke steun

België levert mogelijk een bijdrage. "We gaan met minister van Defensie Pieter De Crem bekijken welke verzoeken er geformuleerd worden vooraleer naar het kernkabinet te gaan en het parlement te informeren", aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

België levert reeds logistieke steun aan de operatie die het Franse leger begin december heeft opgestart om de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek te stabiliseren. Zo vertrok zaterdag van op de luchthaven van Melsbroek nog een C-130 die ons land gedurende vijf weken ter beschikking stelt van de Franse operatie.

Voor aanvang van de vergadering gaf Reynders aan dat "België bereid is om verder te gaan dan logistieke steun. Maar wel binnen een Europees kader", klonk het.

Reynders was zeker niet de enige minister die de noodzaak van een Europese operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek bepleitte. Het straatarme land verzeilde vorig jaar in een spiraal van geweld en een topman van de Verenigde Naties waarschuwde vorige week zelfs voor een dreigende genocide.

Straatarm

Hoewel de meeste Europese ministers de operatie principieel steunen, lopen er weinig landen warm om de kosten te dragen en troepen te sturen. Estland is tot dusver het enige land dat zich engageerde. De Baltische staat stelt een 55-tal soldaten ter beschikking. (Belga/AVE)

Maandag vond in Brussel ook een donorconferentie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek plaats. Daar is bijna 500 miljoen euro ingezameld voor het straatarme land, zo kondigde eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva aan. Daarmee zijn de door de VN geraamde kosten voor humanitaire hulpverlening voor dit jaar nagenoeg gedekt. (Belga/AVE)

Onze partners