Griekse vakbonden kondigen 48-urenstaking aan

09/02/12 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:32

De twee grote Griekse vakbonden roepen op tot een 48-urenstaking vrijdag en zaterdag.

Griekse vakbonden kondigen 48-urenstaking aan

Na de 24-urenstaking van dinsdag roepen de twee grote Griekse vakbonden, de ambtenarenbond Adedy en de vakcentrale voor de privésector GSEE, op tot een 48-urenstaking vrijdag en zaterdag tegen de besparingsmaatregelen die de Europese Unie en het IMF het noodlijdende land willen opleggen.

De trojka, met daarin vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, vragen van het noodlijdende land forse bezuinigingsmaatregelen in ruil voor een nieuwe schijf noodhulp. Griekenland heeft die steun nodig om een faillissement te vermijden.

De Griekse premier Lucas Papademos onderhandelde de hele nacht met vertegenwoordigers van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF, zonder definitief akkoord. Knelpunt in de onderhandelingen zijn bezuinigingen in de pensioenen. Griekenland krijgt 15 dagen de tijd om daar nog 300 miljoen euro extra te vinden.

Kaap van 1 miljoen werklozen overschreden

Temidden de besprekingen over de besparingsmaatregelen deelde het Griekse bureau voor de statistiek (ASE) meedat Griekenland in november vorig jaar de kaap van 1 miljoen werklozen officieel heeft overschreden. Dat komt overeen met een werkloosheidsgraad van 20,9 procent, een record.

In het land met 11 miljoen inwoners waren er in november 1,02 miljoen werklozen. Dat was bijna de helft meer dan in november 2010 en 14 procent meer dan in oktober 2011, aldus ASE.

De werkloosheid in Griekenland stijgt zienderogen sinds het financiële debacle begin 2010 en de sindsdien opgelegde bezuinigingskuur. Het land zit in het vijfde opeenvolgende jaar van recessie. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners