Griekse president wil technocratenregering

15/05/12 om 08:41 - Bijgewerkt om 08:41

Om uit de politieke impasse te geraken heeft de Griekse president Karolos Papoulias voorgesteld om een regering van technocraten, een zakenkabinet, op de been te brengen.

Griekse president wil technocratenregering

© AFP

De leiders van de conservatieve partij Nieuwe Democratie en de socialistische partij PASOK willen over het voorstel praten. De leider van de kleine linkse partij Democratisch Links, Fotis Kouvelis, is tegen, maar komt naar de vergadering van vandaag. Hij wil daarbij zijn eigen voorstel doordrukken om een regering van nationale eenheid te vormen, gesteund door de drie grootste partijen en zijn eigen kleine partij Democratisch Links.

Antonis Samaras van de Nieuwe Democratie zei dat alle opties dienen worden bestudeerd. Ook noemde hij tegenover de staatstelevisie een weigering van Kouvelis om in eenheidsregering zonder de radicaal-linkse Syriza te stappen "arrogant".

De nieuwe vergadering begint om 13.00 uur Belgische tijd. Niet uitgenodigd door president Papoulias is de extreemrechtse Gouden Dageraad.

Zonder akkoord gaat Griekenland naar nieuwe verkiezingen. Zo'n verlengde politieke instabiliteit kan leiden tot een exit van Griekenland uit de eurozone. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners