Griekse parlement keurt begroting goed

12/11/12 om 06:04 - Bijgewerkt om 06:04

Er komt een nieuwe besparingsronde van 9,4 miljard euro voor Griekenland. Die zet de deur open voor de volgende schijf Europese en internationale steun.

Griekse parlement keurt begroting goed

© Reuters

Het Griekse parlement heeft de begroting voor 2013 goedgekeurd. Het groen licht betekent een nieuwe besparingsronde van 9,4 miljard euro voor het noodlijdende land, maar zet eveneens de deur open voor de volgende schijf Europese en internationale steun.
Athene hoopt op een snelle vrijgave van de nieuwe schijf noodhulp - zo'n 31,2 miljard euro - door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds. Minister van Financiën Yannis Stournaras verzekerde de parlementsleden voor aanvang van de stemming nog dat die er "vrijwel meteen" zal komen.

De Europese schuldeisers hebben echter al laten verstaan dat er geen beslissing verwacht moet worden tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone. Het is immers nog wachten op een rapport over de financiële vooruitgang van Griekenland.

Armoede

Op 16 november vervalt echter zo'n 5 miljard euro aan Grieks staatspapier. Veel marge zit er dus niet op. Voorts zal de nieuwe schijf noodhulp vooral gebruikt worden voor het uitbetalen van lonen en pensioenen, voor het herkapitaliseren van de banken en het aflossen van de rentelasten, aldus Stournaras.

Volgens oppositiepartij Syriza dreigen de nieuwe besparingen uit de begroting heel wat gewone Grieken nog verder in de armoede te duwen. Zij zullen zelfs niet meer in staat zijn de meest essentiële producten - zoals voedsel, brandstof en medicijnen - te kopen, aldus de extreem-linkse partij. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners