Griekse overgangsregering legt eed af

17/05/12 om 10:07 - Bijgewerkt om 10:07

De zeventien bewindslieden onder aanvoering van Panangiotis Pikrammenos behartigen tot de nieuwe parlementsverkiezingen van 17 juni alleen de lopen zaken.

Griekse overgangsregering legt eed af

© AFP

Pikramenos, de voorzitter van de Griekse Raad van State, werd zelf door president Karolos Papoulias aangesteld als interim-premier. Hij komt aan het hoofd van een overgangsregering van 16 ministers. Die regering bestaat uit universitairen, een gepensioneerde legergeneraal, een diplomaat en een enkele technocraten. Bindende beslissingen mogen zij niet nemen.

De portefeuille voor Financiën komt toe aan Georgios Zannias, een hoge ambtenaar van het gelijknamige ministerie die nauw heeft samengewerkt met al zijn voorgangers en die zijn land de voorbije jaren ook telkens bij belangrijke bijeenkomsten van de Europese Unie heeft vertegenwoordigd.

Parlement Ook het nieuwe parlement werd ingezworen. Voor het eerst in de recente geschiedenis zijn ook fascisten in de volksvertegenwoordiging ingezworen. Het gaat om 21 afgevaardigden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad die zowat zeven procent van de stemmen heeft bekomen.

De 300 vertegenwoordigers zullen slechts kort hun mandaat kunnen uitoefenen. Het parlement wordt aldus ten laatste zaterdag alweer ontbonden.

Nieuwe verkiezingen
Na de stembusgang van 6 mei slaagde men er in Griekenland niet in een regering op de been te brengen. De traditionele partijen Neo Dimokratia en Pasok kregen fikse tikken en haalden geen meerderheid meer. Drie pogingen om een regering op poten te zetten, mislukten.

De Grieken moeten nu op 17 juni opnieuw naar de stembus. Of die nieuwe verkiezingen een uitweg zullen bieden uit de impasse is nog maar de vraag. Uit peilingen blijkt dat het extreemlinkse Syriza de grootste partij zou kunnen worden. Syriza weigert om de besparingsplannen die de EU oplegt uit te voeren. Als Syriza de grootste partij wordt, lijkt het scenario van een Griekse exit uit de eurozone een stap dichterbij te komen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners