Griekse neonazipartij koestert internationale ambities

03/04/13 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

De Griekse neo-Nazipartij Gouden Dageraad koestert internationale ambities. De partij is in de peilingen uitgegroeid tot de derde partij van het land en denkt nu aan uitbreiding over de landsgrenzen heen. Naar 'overal waar er Grieken zijn', klinkt het.

Griekse neonazipartij koestert internationale ambities

© Reuters

De extreemrechtse Gouden Dageraad kondigde eerder al aan 'cellen te willen creëren in alle hoeken van de wereld' en voegt nu de daad bij het woord. De partij is begonnen met het openen van kantoren in Duitsland, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Van daaruit wil ze jonge Grieken rekruteren die uitgeweken zijn vanwege de torenhoge werkloosheid in hun thuisland. Zo zou de Gouden Dageraad onlangs een cel hebben opgericht in het Zuid-Duitse Nuremberg. 'Er is dan ook een grote kolonie etnische Grieken in Duitsland', verklaart partijwoordvoerder Ilias Kasidiaris in de Britse krant The Guardian.

De uitbreidingsplannen lokken heel wat negatieve reacties uit. In een open brief veroordeelt de Griekse gemeenschap in Nuremberg de oprichting van een Duitse tak van de Gouden Dageraad. 'We weigeren geweld, totalitarisme en sociaal kannibalisme te aanvaarden als oplossing', luidt het. Alex Karloutsos, een van de leidende figuren van de Griekse gemeenschap in de Verenigde Staten, zegt dan weer 'geen goud te zien' in de Gouden Dageraad. 'Nationalisme, fascisme en xenofobie zijn geen deel van ons erfgoed', aldus Karloutsos. Woordvoerder Kasidiaris houdt echter vol dat er ook veel positieve geluiden komen vanuit de Griekse diaspora, 'niet enkel in Duitsland'.

Lonken naar Duitsland

Het Duitse weekblad Der Spiegel berichtte twee maanden geleden dat de partij contacten had gelegd met Duitse neonazi's in de zuidelijke deelstaat Beieren. Die claims deed Kasidiaris echter af als 'nonsens'. De Gouden Dageraad is bijzonder omstreden. De partij staat bekend om haar marsen in immigrantenwijken in Athene en heeft de naam racistisch en antisemitisch te zijn. Vorig jaar werd de partij verantwoordelijk gehouden voor tal van aanvallen op immigranten in Griekenland. Kasidiaris zelf haalde vorig jaar nog de internationale pers nadat hij twee linkse parlementsleden te lijf was gegaan tijdens een live-televisiedebat.

De Gouden Dageraad trad eind vorig jaar uit de schaduw. Bij de verkiezingen van 17 november haalde de partij bijna zeven procent van de stemmen, goed voor 18 zetels in het Griekse parlement. Intussen staat ze in de peilingen al op bijna het dubbele. De partij streeft onder meer naar een revolutie in Griekenland en een 'etnisch zuivere' staat. (JDW)

Onze partners