Griekse neonazi's veranderen naam Gouden Dageraad uit schrik voor vervolging

02/02/14 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Leden van de fascistische partij Gouden Dageraad hebben een alternatieve partij opgericht voor het geval Gouden Dageraad nog voor de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen van mei verboden zou worden.

Griekse neonazi's veranderen naam Gouden Dageraad uit schrik voor vervolging

Aanhangers van Gouden Dageraad, de nazistische partij in Griekenland. © REUTERS

Griekse rechts-extremisten van de fascistische partij Gouden Dageraad hebben een alternatieve partij opgericht voor het geval Gouden Dageraad (Chrysi Avgi) nog voor de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen van mei verboden zou worden. De nieuwe partij kreeg de naam Nationale Dageraad, zo maakte de woordvoerder van Gouden Dageraad, Ilias Kassidiaris, bekend.

'De Nationale Dageraad kan aan alle verkiezingen deelnemen indien de partij Gouden Dageraad verboden zou worden', luidt het op de website de extreemrechtse partij. Eerder draaide het Griekse parlement al de geldkraan dicht voor de partij en stemde het in met de opheffing van de immuniteit van de afgevaardigden van de neonazi-partij.

Dat gebeurde in de nasleep van een steekpartij, in september, waarbij een linkse rapper omkwam en waarvan een partijlid beschuldigd wordt. De partijleiding ontkent echter elke betrokkenheid.

De angst voor illegale immigratie en woede over de lange recessie en de hoge werkloosheid in Griekenland heeft de partij, van wie het logo lijkt op de swastika van de nazi's, geen windeieren gelegd. Bij de verkiezingen in 2012 werd Gouden Dageraad de vijfde grootste partij, met bijna 7 procent van de stemmen. Uit recente opiniepeilingen blijkt dat hun aanhang, ondanks het juridische en politieke optreden, niet afgenomen is en de partij zou bij de volgende verkiezingen op de derde plaats eindigen.

Lees meer over:

Onze partners