Griekse media zwijgen op vooravond algemene staking

18/10/11 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

In Griekenland hebben de journalisten het werk neergelegd op de vooravond van een tweedaagse algemene staking, uit protest tegen de stemming van een ontwerpwet met nieuwe besparingen.

Griekse media zwijgen op vooravond algemene staking

© Reuters

In Griekenland viel de informatieverstrekking vanuit de media dinsdag totaal stil. Zo'n 2.000 journalisten betoogden in Athene tegen het banenverlies en tegen de bevriezing van collectieve conventies, zoals voorzien in de ontwerpwet die donderdag ter stemming wordt voorgelegd.

De ontwerpwet, die de regering in samenspraak met de kredietverleners van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds heeft opgemaakt, bevat ook nieuwe belastingverhogingen voor particulieren en verdere bezuinigingen in de ambtenarij.

Algemene staking
Voor woensdag en donderdag hebben de belangrijkste vakbonden opgeroepen tot een algemene staking. In onder meer de transportsector en het gerecht wordt al sinds begin deze week het werk neergelegd.

Uitzonderlijk heeft de regering de vuilnismannen bevolen opnieuw aan het werk te gaan omdat het vuilnis in de straten van Athene een risico dreigt te vormen voor de volksgezondheid.

De Griekse luchtverkeersleiders beginnen dinsdagavond om 21 uur (plaatselijke tijd) een 48-urenstaking. In die periode mag er geen enkele vlucht landen of opstijgen en vliegtuigen mogen ook het luchtruim niet meer doorkruisen. Brussels Airlines schrapt vier vluchten, Jetair laat twee vliegtuigen een dag eerder vertrekken. Thomas Cook heeft geen vluchten gepland.

Premier Georges Papandreou beklemtoont intussen dat de goedkeuring van de ontwerpwet absoluut noodzakelijk is om nieuwe fondsen van de internationale kredietverleners te bekomen en een wanbetaling te vermijden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners