Griekse leiders doen ultieme poging in schaduw eurotop

© Reuters

De leiders van drie Griekse partijen zaten samen met de president, terwijl ook de 17 Europese ministers van Financiën samenkwamen voor een Eurotop waarop Griekenland centraal staat.

De drie leiders van de Griekse politieke partijen die een regering op de been willen brengen die het land in de eurozone moet houden, maar die hun meningsverschillen daaromtrent nog niet hebben kunnen overbruggen, zijn bij Grieks president Carolos Papoulias langsgeweest, zo was op de publieke televisie NET te zien. Ook de 17 Europese ministers van Financiën samen voor een Eurotop waarop Griekenland centraal staat.

Het ging om een vergadering van de conservatieve en socialistische partijen Nea Dimokratia en Pasok alsmede de kleine linkse partij Dimar. De politici zijn bijeengeroepen door het staatshoofd in een poging om nieuwe parlementsverkiezingen te vermijden. Die drie partijen hebben samen 168 van de 300 zetels in het Griekse parlement.

“Ik vecht ervoor en zoek met vereende krachten om een oplossing te vinden”, zei de leider van de conservatieve Nieuwe Democratie, Antonis Samaras. Sinds de stembusgang van 6 mei zijn alle pogingen tot regeringsvorming mislukt.

De Griekse politieke leiders zullen verder praten in een poging om een regering van nationale eenheid te vormen, zo heeft de publieke televisie NET gemeld.
Volgens het private televisiestation Ant 1 zullen de leiders van alle in het parlement gekozen partijen aan de gesprekken deelnemen, op de extreemrechtse fractie Gouden Dageraad na. Die is van de besprekingen uitgesloten.

Technocraten

Luidens de socialistische ex-minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft het Griekse staatshoofd voorgesteld een regering van technocraten op de been te brengen. Alvast de leiders van de conservatieve en de socialistische partij willen praten over dat voorstel.

De leider van de kleine linkse partij Dimar, Fotis Kouvelis, is tegen een zakenkabinet, maar komt naar de vergadering. Hij wil daarbij zijn eigen voorstel doordrukken om een regering van nationale eenheid te vormen, gesteund door de drie grootste partijen en zijn eigen kleine partij Democratisch Links.

Antonis Samaras zei dat alle opties dienen worden bestudeerd. Ook noemde hij tegenover de staatstelevisie een weigering van Kouvelis om in eenheidsregering zonder de radicaal-linkse Syriza, die als tweede aan de beurt was om een regering te proberen vormen, te stappen “arrogant”.

De nieuwe vergadering begint om 13.00 uur Belgische tijd. Niet uitgenodigd is de extreem-rechtse Gouden Dageraad. Indien er weer niets uit de bus komt, zijn er wellicht nieuwe verkiezingen op 10 of 17 juni.

Eurotop

Ondertussen is ook een Eurotop van start gegaan, waarop Griekenland centraal staat. De 17 ministers van Financiën van de eurozone houden daarmee hun eerste eurogroep-overleg na de verkiezingen in Griekenland. Beslissingen over de toekomst van Griekenland mogen niet worden verwacht. Het komt er voor de ministers op
aan de temperatuur in de andere eurolanden te meten.

“Het wordt een zeer politieke vergadering”, liet een Europese diplomaat zich ontvallen. Het luidt dat er over de economische politiek in Athene niet veel te zeggen valt nu er nog geen nieuwe regering is, maar het is ondenkbaar dat Griekenland niet of slechts terloops ter sprake zal komen op de eurogroep.

Barroso waarschuwt

De voorbije dagen regende het verklaringen over de toekomst van Athene binnen of buiten de eurozone. De meest spraakmakende was die van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso, die zei dat “als een lid van een club de regels niet respecteert, dat lid beter de club verlaat”. Barroso noemde Griekenland niet bij naam, maar zijn boodschap leek duidelijk. Zijn woordvoerster wrong zich echter in duizend-en-één bochten om duidelijk te maken dat de Commissie nog steeds wil dat Griekenland in de euroclub blijft. De opmerkingen van Barroso waren “van algemene aard”, zei ze. “Griekenland in de eurozone is de beste oplossing voor Griekenland, voor het Griekse volk en voor heel Europa”.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei eveneens dat Griekenland het best in de eurozone blijft. De gevolgen van een exit zouden voor de Grieken ontzettend groot zijn, waarschuwde hij, terwijl de eurozone zelf een “turbulente” periode tegemoet zou gaan.

Coene: ‘Scheiding als vrienden mogelijk’

Ook al is een exit niet mogelijk onder de geldende verdragen, toch wordt het scenario zelfs on the record niet meer uitgesloten, ondanks de stellingnames van de Commissie en Schäuble. Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, zegt in de Financial Times dat “een scheiding als vrienden” best mogelijk is. “Het is natuurlijk zo dat als een lid beslist dat het er geen belang meer bij heeft om lid te blijven, je het de toelating moet geven om eruit te stappen. Dat maakt deel uit van het democratisch systeem”, zegt Coene.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) deelt de mening van Coene niet. Hij wil dat Griekenland lid blijft van de eurozone. Dat heeft hij te kennen gegeven bij zijn aankomst op de eurogroep.

Er staan de Griekse bevolking nog heel wat zware inspanningen te wachten om de schuldratio van Griekenland onder controle te krijgen en de competitiviteit van het land op te krikken, zegt Vanackere. “Een exit uit de eurozone lost niets op. De beste manier om de inspanningen te realiseren, is in de eurozone blijven”. De Europese muntunie verlaten, zal de Grieken niet verlossen van hun problemen.

Waar de Europese politici zich volgens Vanackere op moeten toeleggen, is het vermijden van nieuwe onrust op de financiële markten. Hij blijft zweren bij een strenge begrotingspolitiek. “Er is geen tegenstelling tussen budgettaire orthodoxie en groei, wel integendeel. De twee ondersteunen elkaar”.

De gouverneur van de Duitse nationale bank, Jens Weidmann, vindt dan weer net als Coene dat Griekenland het recht heeft de euro vaarwel te zeggen. Maar Athene kan dan wel niet meer rekenen op financiële steun, zei hij al in een kranteninterview. De Finse minister van Europese Zaken Alexander Stubb zit op dezelfde lijn. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content