'Griekse exit uit de euro is beheersbaar' (ECB)

20/08/12 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

'De uitstap van Griekenland uit de euro is duur, maar beheersbaar.' Dat zegt Jörg Asmussen, directeur bij de Europese Centrale Bank.

'Griekse exit uit de euro is beheersbaar' (ECB)

© Reuters

Een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone brengt hoge kosten met zich mee, maar is beheersbaar. Dat stelt directeur Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank (ECB) in een interview met de Duitse krant Frankfurter Rundschau.

'Griekenland moet zelf zorgen dat het in de eurozone blijft'Asmussen stelde voorop dat het zijn voorkeur heeft dat Griekenland in de eurozone blijft. De Grieken moeten daar echter zelf voor zorgen, voegde hij eraan toe. De gevolgen van een vertrek van Griekenland zijn volgens de Duitse ECB-bestuurder beheersbaar.

'Griekse exit zal heel duur zijn'
Een Griekse exit zal echter niet zo ordelijk verlopen als soms wordt verondersteld, waarschuwde hij. "Het zal heel duur zijn", stelde Asmussen. "Het zal gepaard gaan met een verlies aan groei en met hogere werkloosheid. Dat geldt zowel voor Griekenland als voor heel Europa en zelfs voor Duitsland."

Asmussen vreest dat de druk op andere zwakkere eurolanden oploopt als de Grieken de euro verlaten. "We moeten niet doen alsof we zeker weten wat er gebeurt op de dag nadat een land is uitgetreden."

'We moeten de twijfel over het voortbestaan van de euro wegnemen'
De Duitse econoom sprak verder zijn steun uit voor de nieuwe ingrepen op de obligatiemarkten die de ECB overweegt. Die passen volgens hem binnen de opdracht van de centrale bank om te zorgen voor een stabiel prijsniveau in de eurozone. "Alleen een munt waarvan het voortbestaan door niemand wordt betwijfeld kan stabiel zijn", aldus Asmussen. "Juist die twijfel over het voortbestaan van de euro willen we bij marktpartijen wegnemen." (Belga/EE)

Onze partners