Griekse eilanden kunnen toestroom vluchtelingen niet meer aan: 'Totale chaos'

07/08/15 om 19:50 - Bijgewerkt om 19:55

De vluchtelingencrisis op enkele Griekse eilanden voor de kust van Turkije is ontaard in 'totale chaos', waarschuwt de Verenigde Naties. Griekenland zegt dat ze de situatie niet alleen aankan en vraagt hulp van de EU.

Griekse eilanden kunnen toestroom vluchtelingen niet meer aan: 'Totale chaos'

Vluchtelingen komen aan op Lesbos © Reuters

In de maand juli hebben circa 50.000 vluchtelingen de Griekse buitengrenzen van de Europese Unie bereikt, meldt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). Dat zijn er meer dan in heel 2014 (circa 42.000). Over heel dit jaar gaat het tot dusver over 124.000 vluchtelingen en migranten.

Ze maken met bootjes de oversteek vanuit Turkije naar de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Kos, Samos en Leros, die allemaal voor de Turkse kust liggen.

'Geen migranten maar vluchtelingen'

De overgrote meerderheid komt uit Syrië (meer dan 60 procent), Afghanistan en Irak - oorlogsgebied dus. 'Dit zijn géén economische migranten,' zei Europees directeur Vincent Cochetel van de UNHCR op een persconferentie.

Vooral op Kos, Chios en Lesbos is de chaos compleet, stelde Cochetel vast na een bezoek aan de eilanden. 'Er is geen opvangcapaciteit, onvoldoende water, sanitaire voorzieningen en voedselhulp.'

Cochetel roept Griekenland en bij uitbreiding de Europese Unie (EU) op om dringend actie te ondernemen. 'Zoveel leed kan niet genegeerd worden,' zei hij. 'Ook de partners van Griekenland in de EU moeten helpen om de last te verlagen, maar Athene moet de leiding nemen en coördineren'.

'Crisis in crisis'

Het financieel noodlijdende Griekenland is echter niet opgewassen tegen de toestroom van vluchtelingen, zegt premier Alexis Tsipras. Hij zegt dat zijn land een humanitaire crisis in een economische crisis doormaakt.

Tsipras hield vandaag spoedberaad met zijn regering. Ook hij vraagt Europese hulp. 'We gaan nu zien of de Europese Unie het Europa van de solidariteit is of het Europa waarin iedereen zijn eigen grenzen beschermt', zei hij na afloop. De Griekse regering zou volgende week een nationaal plan opmaken dat de weg moet vrijmaken voor nieuwe Europese steun om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Frontex

Het Europese grensbewakingsbureau Frontex probeert Griekenland te steunen met de missie Poseidon. Adjunct-directeur Gil Arias-Fernandez klaagt echter dat zijn agentschap te weinig middelen van de lidstaten ter beschikking krijgt.

Doordat vluchtelingen vooral in kleine, gammele bootjes de oversteek wagen, worden er volgens Frontex veel reddingsoperaties uitgevoerd. Het agentschap heeft voor Poseidon momenteel 14 patrouilleboten, 2 helikopters en 2 vliegtuigen ter beschikking. 'Ondanks de bijkomende fondsen kunnen we de landen die bijstand nodig hebben niet helpen indien we het noodzakelijke materiaal niet krijgen.' (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners