Griekse coalitiepartners eens over grote lijnen besparingsoperatie

27/09/12 om 20:44 - Bijgewerkt om 20:44

De drie partijen in de Griekse regering hebben een akkoord bereikt over de belangrijkste lijnen van een nieuwe besparingsronde.

Griekse coalitiepartners eens over grote lijnen besparingsoperatie

© Reuters

De drie partijen in de Griekse regering onder leiding van premier Antonis Samaras hebben een akkoord bereikt over de belangrijkste lijnen van een nieuwe besparingsronde. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Yannis Stouraras gezegd. Het pakket omvat meer dan 11,5 miljard euro aan besparingen voor 2013 en 2014.

Enkele details van het plan raakten donderdagavond bekend. Zo wordt de pensioenleeftijd opgetrokken van 65 tot 67 jaar, zullen er 15.000 ambtenarenbanen moeten verdwijnen en wordt er voor 2 miljard euro aan nieuwe belastingen ingevoerd.

Het plan zal als basis dienen voor onderhandelingen met de trojka. Dat zijn de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. Die moet eerst het licht op groen zetten, voor het Griekse parlement zijn zegje kan doen.

Twee jaar uitstel voor begroting op orde vragen

Waarschijnlijk komen de vertegenwoordigers van de trojka dit weekend naar Athene. De Griekse regering gaat ook twee jaar uitstel vragen om zijn begroting op orde te brengen. (Belga/SD)Lees meer over:

Onze partners