Grieks parlement stemt in met besparingsplan

13/02/12 om 06:41 - Bijgewerkt om 06:41

Op een totaal van 278 aanwezige Griekse parlementsleden stemden 199 volksvertegenwoordigers in met het door de EU en het IMF opgelegde besparingsprogramma. 74 parlementsleden stemden tegen.

Grieks parlement stemt in met besparingsplan

© Reuters

De goedkeuring van het bezuinigingsplan was voor Griekenland een voorwaarde voor verdere steun en een nieuwe noodlening van 130 miljard euro.

Het Griekse parlement telt in totaal 300 zitjes. De regeringspartijen beschikten samen over 236 zetels, nadat de Griekse extreem-rechtse coalitiepartner LAOS, goed voor 16 zetels, eerder deze week aankondigde tegen het trojka-akkoord te zullen stemmen.

Tegenstemmers krijgen de bons

Van de conservatieve regeringspartij Nieuwe Democratie stemden 20 parlementsleden tegen. Een voormalige minister en partijgenoot was niet aanwezig. Vlak na de cruciale stemming zette ND-leider Antonis Samaras die 21 dissidente stemmen uit de parlementsfractie en uit de partij.

Van de socialistische PASOK-partij, ook deel van Papademos' coalitieregering, stemden 13 leden tegen, en stuurden zeven hun kat naar de stemming. Ook in hun rangen worden sancties voor tegenstemmen verwacht.

De derde coalitiepartner, het extreem-rechtse LAOS, had vooraf aangekondigd tegen te zullen stemmen. In die partij krijgen de twee parlementsleden die vóór het bezuinigingspakket stemden, de bons van de LAOS-leider Giorgios Karatzaferis.

De stemming in Athene werd live uitgezonden op de staatstelevisiezender Vouli TV. De namen van de parlementsleden werden beurtelings afgeroepen, waarop ze hun 'ja'- of een 'neen'-stem moesten kenbaar maken. Het positieve resultaat van de stemming werd zichtbaar iets voor middernacht.

Bijkomende besparing

Het besparingsplan omvat onder meer een verlaging van de minimumlonen met 22 procent, een daling van de lonen in de privésector met 20 procent, een versoepeling van de arbeidswetgeving en het ontslag van 15.000 ambtenaren. De Griekse regering zal met de schuldeisende banken negotiëren over een kwijtschelding van 100 miljard euro.

Door de goedkeuring van het besparingsplan maakt Griekenland nu aanspraak op een nieuw financieel steunpakket. Woensdag komen de leiders van de eurozone samen om te beslissen over de nieuwe noodlening. Tegen die deadline moet Griekenland nog een bijkomende besparing van ruim 300 miljoen euro zien te vinden. De trojka zag een besparing van die omvang in de pensioenen, maar volgens een woordvoerder van premier Papademos hebben de drie coalitiepartijen hiervoor een alternatief. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners